Одобриха Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Смолян

Одобриха Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Смолян

На финална пресконференция, в която участва и зам.-кметът инж.Мариана Цекова, бяха отчетени дейностите по проект „Разработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Смолян". Ръководителят на проекта инж.Йордан Щонов припомни, че общата му стойност е близо 500 хиляди лева. Договорът между община Смолян и Управляващият орган на ОПРР е подписан на 23 юни 2011 г. Срокът на договора е 30 месеца и приключва на 22 декември т.г. Съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 424 559 лв., от националния бюджет е 49 948 лв., а собствения принос на Общината е 24 974 лв. Целта на проекта е създаване на интегрирана планова основа за устойчиво развитие на гр. Смолян при максимална ефективност на вложените ресурси чрез селективен подход и концентрация между всички секторни политики, стратегии, програми и устройствени планове.Въз основа на обобщената оценка на условията и предположенията за бъдещото развитие на града, са избрани зони за въздействие в обем и съдържание, съответстващи на дефинициите и критериите заложени в Методическите насоки за разработване и прилагане на ИПГВР и в най-голяма степен допринасящи за постигане на визията по най-ефективния начин.

На 12 юни т.г. се проведе Обществено обсъждане на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Смолян, включително представените стратегия, цели и проекти за реализация на плана, като присъстваха представители на ДЗЗД Консорциум „УРБАНИКО”, консултанти на Интегриран план. Беше представена Визията на град Смолян – проспериращ образователен, културен и туристически център, с конкурентна икономика, висококачествена инфраструктура и съхранени природни и архитектурни ценности.Тя очертава крайния желан резултат от усилията на всички в развитието на града. Паралелно се отчитат и факторите, задържащи развитието:намаляване и застаряване на населението, висок процент на безработица, затруднена транспортна достъпност и липса на реклама на туристическата дестинация.

Програмата за реализация като компонент на ИПГВР представлява документно изложение на планирането, финансирането и управлението на проектите и дейностите, включени в една отделна зона за въздействие. За всяка зона за въздействие се разработва отделна програма за реализация. Общият бюджет на Интегрирания план на СМОЛЯН 246 991 000 лв. С писмо с 13.12.2013 г. Управляващият орган на Оперативна програма регионално развитие” 2007 – 2013 год. е уведомил Община Смолян, че е одобрила ИПРГВР на гр. Смолян.

Вирни се горе