Обявиха „Европа Директно“ в Смолян като стабилен партньор в европейския дневен ред у нас

Обявиха „Европа Директно“ в Смолян като стабилен партньор в европейския дневен ред у нас

Европейският съюз откри 13 информационни центъра от ново поколение в България. Един от тях е в Смолян. „Европа Директно“- Смолян, продължава дейността си още пет години. Смолянският център спечели, за пореден път, проект и ще продължи да ни радва и занапред със своите идеи и събития, с помощта на които ни прави част от голямото Европейско семейство.

Приятели, партньори и съмишленици на „Европа Директно“ се събраха, за да отпразнуват заедно спечелването на новия петгодишен проект. „Много сме щастливи, че отново успяхме да спечелим мандат за следващите пет години – 2021 – 2025 г., и отново да бъдем сред 424-те центъра в цяла Европа и един от 13-те в България. Сред нас са представители на институции, НПО, приятели, на община Смолян, на медиите, на културните институции, на училища, младежи и др. Благодарим ви, че ни подкрепяте, че ни партнирате, че сме заедно с вас. Тук са и членове на нашите семейства, които волно или неволно са доброволци през целия период на нашата дейност. Вярвам, че можем да постигнем още много заедно“, каза Стоянка Люнчева. „Новите предизвикателства пред нас са като пред всички европейски институции – да преборим дезинформацията, да се справим в новия свят след Ковид–19, да позеленим още повече Европа, обяви ръководителят на смолянският център Надежда Митева. Освен това ще се опитаме да сме още по-близо да гражданите, до широката общественост. Конкретно за тази година сме набелязали интересни събития. Първото завършва с награждаване на участниците в конкурса, който проведохме съвместно с Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян за буктрейлър по европейски роман. Предвидили сме една дискусия на тема „Нов живот за стария текстил“. Във връзка с новия начин на живот и работа, ще проведем уебинар за това как да съхраним себе си в онлайн среда. Ще продължим да се борим и с дезинформацията, като стартираме рубрика с местни медии за разпознаване на фалшиви новини и в частност тези, свързани с ЕС“.

Гости на откриването на Центъра бяха Теодор Стойчев – ръководител Бюро на Европейския парламент в България, и Бойко Благоев – съветник отдел информация и комуникация към представителството на Европейската комисия в България. „С „Европа директно“ – Смолян, работим от 2008 година. Предизвикателствата пред Европа и България са още по-големи, така че се надяваме, с помощта на центъра в Смолян, да продължим да информираме гражданите за важните теми от европейския дневен ред. Надяваме се и гражданите, организациите и партньорите на центъра да продължават да са активни, защото една от важните му задачи е да информира европейските институции какво се случва по места, за да може мненията на хората да бъдат взети предвид, когато се правят политики. Имаме нужда от стабилни партньори по места и се радвам, че продължаваме да ги имаме в лицето на „Нови хоризонти“ и център „Европа директно“ в Смолян“, каза Бойко Благоев. Теодор Стойчев изрази надежда, че и за напред, както и до сега, ще се организират съвместни събития, на които да се разяснява на хората защо е важно да си европейски гражданин, какви са нашите права и най-важното как да ги отстояваме.

Последваха поздравления от Ефтима Петкова от община Смолян и Диана Димитрова – директор на ОУ „Стою Шишков“ в с. Търън.

Директорът на РБ „Николай Вранчев“ в Смолян Светлана Хаджиева обяви имената на победителите във втория съвместен конкурс за буктрейлър по европейски роман, в който участваха ученици от 8 до 12 клас. Отличени бяха Стефан Орлов и Алисия Дорутева от ППМГ „Васил Левски“ в Смолян, с преподавател г-жа Робова, които получиха грамота и награди от център „Европа директно“ – ваучер за книги, подаръчета.

Вирни се горе