Обстановката в Смолянско се нормализира

Обстановката в Смолянско се нормализира

Вятърът в Смолян утихва, но бедственото положение остава

Обстановката в бедстващите райони на Смолян и Баните постепенно се нормализира, ураганен вятър на територията на двете общини през вчерашният ден. Няма данни за пострадали или бедстващи хора, но на този етап бедственото положение остава в сила и за двете общини.

По информация на кмета на Смолян Николай Мелемов, в момента има само две населени маста без ток в региона, това са смолянското село Букаците и банското Загражден. Все още не е пробит пътя до Турян, но се очаква до часове и това да стане. Вчера вечерта представители на община Смолян и доброволци доставиха на жителите на Турян 40 хляба, сандвичи и лекарства на хората в селото. Учебният процес е нормален и няма да има извънредни ваканции. Нощта е преминала спокойна и е нямало сигнали за проблеми, съобщи зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров, цитиран от Дарик.

По републиканската пътна мрежа също е нямало проблеми и получени сигнали за проблеми през нощта, съобщават пък от Областно пътно управление.

В района на Баните най-сериозни щети има на пречиствателна станция за питейна вода в с.Стърница, която е останала без покрив, като близо 800 км.м. от него са паднали. Пострадал е и физкултурния салон в Давидково, от където 1/3 от покрива е паднал. Има сериозни щети и на няколко сгради в промишлената зона на селото. Има пострадали покриви на къщи в други населени места на територията на общината.

Очаква се днес, да бъдат отменени бедствените положения, като ще започне и описването на щетите от специални комисии.

Вирни се горе