Обстановката се нормализира, отмениха бедственото положение в община Смолян

Обстановката се нормализира, отмениха бедственото положение в община Смолян

Бедственото положение в Смолянска община е отменено, а обстановката започна да се нормализира. Това каза кнетът Мелемов. Най-тежко е положението по Арденското корито. Пътят за село Киселчово е откъснат. Затворен е пътят Арда –Горна Арда, който е част от републиканската пътна мрежа. Има активизирали се свлачища и срутища, отнесени мостове. В Арда, махала Бяла река в Могилица и Смилян има наводнени приземни етажи. Към този момент без вода е село Горна Арда и част от село Могилица.

Комисия от община Смолян начело със зам.-кмета инж. Мариана Цекова обходи населените места по Арденското корито, за да се запознае с щетите от бедствието. Кметът Николай Мелемов на място извърши оглед на местата, където има най-сериозни щети. Постоянно се поддържаше връзка с екипите на електроразпределителното дружество, които работеха по отстраняването на авариите по поречието на река Арда. Електрозахранването на селата Смилян и Кошница е възстановено.

Цялата налична техника продължава да работи за отстраняване на щетите от проливните дъждове. Няма пострадали и евакуирани хора. Кризисният щаб прецени, че не се налага да се обявяват неучебни дни за училищата от общината.

Кметът Николай Мелемов обяви бедствено положение в 2 часа полунощ. Вследствие на проливните дъждове реката в Устово излезе от коритото си, заля промишлената зона, приземни етажи и цехове. През нощта 20 доброволци работиха за изграждане на диги по критичните участъци. Имаше населени места без ток и вода, включително и в областния град.

Веднага беше сформиран Кризисен щаб, който не е спирал да работи от снощи. Това е четвъртото бедствие за община Смолян в рамките на 12 месеца.

Вирни се горе