Общинският съвет Смолян препоръча на кмета Мелемов да отмени обществената поръчка за сметосъбирането

 Общинският съвет Смолян препоръча на кмета Мелемов да отмени обществената поръчка за сметосъбирането

С 11 гласа „за“ и 6 „въздържали се“ Общинският съвет на Смолян препоръча на кмета Николай Мелемов да прекрати обществената поръчка за избор на изпълнител на услугата „Сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистота на териториите за обществено ползване в община Смолян“, на провелото се вчера извънредно заседание, което продължи над 3 часа. Припомняме,че сесията бе свикана по инициатива на ДПС и с подписите на 10 съветници от ДПС, БСП и КРОС. Кметът също така трябва да предприеме действия по образуване на общинско дружество с предмет на дейност сметосъбиране, сметоизвозване, депониране, снегопочистване, строително монтажни работи и управление на паркови зони.

„За“ прекратяване на поръчката гласуваха съветниците от ДПС, БСП и КРОС, а „въздържали се“ – петимата съветници от ГЕРБ и Димитър Ангелов от ЗНС. Общинските съветници препоръчаха на кмета Мелемов да предприеме действия за образуването на общинска фирма фирма, която да поеме чистотата и сметосъбирането на община Смолян. По предложението съветниците от ГЕРБ също гласуваха „въздържали се“. По голямата част от извънредното заседание премина в неконструктивен дебат по темата и напомняне на кмета Мелемов какви обещания е давал, на които кметът отговаряше, че не лъже, а обещанията са били при условие, че общината получи пари от правителството под формата на безлихвен заем или безвъзмездна помощ, но заради коронавируса това вече не можело да се случи.

По време на изслушването Мелемов изрази своята позиция: „Учудих се на тази извънредна сесия. Обявихме обществената поръчка единствено затова, че от 1 януари, 2021 г. няма кой да чисти. Атакуват ни, че сме говорили преди изборите, че сме обещали да направим общинска фирма по чистотата. Заявявали ли сме, че ще правим такава ако намерим финансиране и това би могло да се случи ако намерим средства. Имали сме разговори и с Правителството още преди местните избори с уверение, че ще се търси решение по този въпрос. Но всички знаете, че 2020 г. е една много различна година, както по отношение на здравето, така и по отношение на финансите. Не сме спирали да търсим финансиране. Затова и обявихме тази обществена поръчка ако няма финансиране за общинско предприятие да има вариант, защото не можем да оставим Смолян и общината да не се чисти. Ако намерим средства, поръчката винаги може да бъде прекратена, но за съжаление на този етап не е възможно. Питам се, като видях 10-те съветника подписали искането за сесия, къде бяхте през 2006 г. Защото тогава с чистотата БКС се е занимавало, Общината си имаше съдове, база и камиони. Защо тогава никой не предизвика извънредна сесия.

Общинските съветници от БСП Стефан Сабрутев, Иван Френкев и Рабие Кьосева отправиха редица въпроси към общинското ръководство и кмета Мелемов във връзка със сметосъбирането, като например защо са завишени цените за дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване. Някои от дейностите със 100 и повече процента, а други – с над 20%. Отговори не получиха. Спорът дори придоби махленски характер. “БСП многократно е поддържала становището, че дейностите по чистотата: сметосъбиране и сметоизвозване са едни от най-важните задължения на местната власт. За осъществяването им ежегодно от общината Смолян изтичат колосални финансови ресурси. Същите се акумулират чрез заплащане на такса „битови отпадъци” от гражданите и фирмите, която всяка година се вдига въпреки, че населението на общината рязко намалява. Видимо е, че общината не управлява прозрачно, ефективно и икономично тези средства, а напротив изразходват се милиони, а не се предоставят качествени услуги на добри цени в областта на чистотата, заяви Кьосева.

Областният председател на ДПС Салих Аршински подробно обясни, че има средства в бюджета, с които Община Смолян да стартира собствена фирма за чистота и това са събраните, но неизхарчени средства от такса смет през последните години, като поиска да бъде изготвена справка за приходите и разходите от такса битови отпадъци от 2016 г. до първото шестмесечие на 2020 г. “Ще ви докажа, че имаме повече от половината пари да стартираме тази дейност”, каза Аршински. Той заяви, че е готов да остави запечатан плик с името на фирмата, която ще спечели обществената поръчка. Ако не позная, ще напусна завинаги политиката, каза той и попита зам.-кмета Марин Захариев дали и той би подал оставката си, ако Аршински познае фирмата. Захариев не отговори на предизвикателството.

Припомняме още, че на 15 юни кметът Мелемов обяви обществена поръчка за чистота и сметосъбиране за 5 години, а сумата, която смята да плати е над 16 милиона лева с ДДС. Отварянето на офертите е обявено за 27 юли от 10.00 часа в зала 343 на общинската администрация, а крайният срок за подаването им е 17.00 часа на 24 юли.

Вирни се горе