Общинският съвет прие бюджета на община Смолян за 2020 г.

Общинският съвет прие бюджета на община Смолян за 2020 г.

Общинският съвет в Смолян прие на днешното си заседание бюджета на Общината за 2020 г. с рамка близо 54,4 млн. лв. 18 съветници гласуваха „За“, 7 бяха против, а трима се въздържаха.

Финансовата рамка на Общината е най-голямата за последните 15 години. Бюджетът е с 6 млн. лева повече спрямо миналогодишния.

От него 16 млн.лв. са за сектор „Образование“, при 14 млн лн за м.г. Има увеличение и в заложените средства за здравеопазване и социални дейности. Това обяви председателят на бюджетната комисия в ОбС Стоян Иванов. Бюджетът е балансиран и осигурява средства за всички важни сфери на обществения живот, категоричен бе вносителят му кмета Николай Мелемов. Приходите са 54 389 315 лв., толкова са и разходите. Бюджетът е съобразен с икономическите тенденции и планът за развитие, целящи превръщането на община Смолян в център за запазване на традициите и развитие на иновации, ангажиран с повишаване стандарта на живот, благоприятен за бизнес и инвестиции, и привлекателна жизнена среда.

От опозицията заявиха, че предложеният бюджет е без ясни приоритети и заявка за развитие на община Смолян. Бяха направени и няколко конкретни предложения по проекта за бюджет. С 20 хиляди лв. ще бъде възстановен плувния басейн в ДГ „Слънце“ в Смолян. Ще бъдат заложени средства за проектиране на пътя до Хайдушки поляни, както и изграждане на подпорна стена в село Кошница.

След гласуването на проекта за бюджет с направените промени, той става бюджет за 2020 г. на община Смолян, обяви председателят на Общински съвет – Смолян Венера Аръчкова.

Вирни се горе