Общински кръг на състезание "Млад огнеборец" ще се проведе в Смолян

Общински кръг на състезание "Млад огнеборец" ще се проведе в  Смолян

Общинския кръг на състезанието “Млад огнеборец” за община Смолян ще се проведе утре в Смолян,съобщиха от полицията.

Движението на Младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” има над 10-годишна история, като атрактивна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите. Към Районните управления “Пожарна безопасност и спасяване” на територията на област Смолян за учебната 2009/ 2010 година са сформирани 23 отряда. Отборите включват деца от 12 до 16 години. През зимата се провеждат теоретични занятия, а през пролетта младите огнеборци под ръководството на служители от ПБС по места провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност. Това е синхронизирано с графика за извънучилищни дейности в системата на средното образование. Все повече се популяризират МПО “Млад огнеборец”, като мотивацията за членство на учениците расте. Ежедневно е предоставена възможност на желаещите деца за безплатен достъп до качествена спортна база и специалисти-инструктори за спортуване в свободното време и развиване на спортно-техническите умения на учениците. Така се популяризира пожаро-приложния спорт сред децата, който не е включен в учебната програма. Увеличава се тяхната готовност за правилни реакции при кризисни ситуации, чрез сформиран и обучен екип. Създават се навици за работа в екип, дисциплинираност и толерантност, като основни принципи за работа в пожарната. По време на тренировките децата се интересуват от различни въпроси на пожарна тематика и се включват във всички дисциплини. Това допринася за подобряване на тяхната физическа дееспособност и готовност да реагират правилно при пожари и кризисни ситуации. Всяка година състезанията преминават при голям интерес сред децата, което укрепва състезателния им дух и желание за победа, показвайки различни знания и умения. Спортните занимания включват две дисциплини – “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 метра щафетно бягане с препятствия”. Тази седмица се провеждат общинските състезания на МПО “Млад огнеборец” в Смолян, Чепеларе, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Рудозем и Баните. Победителите от тези надпревари ще се състезават в областния кръг.

Общинския кръг на състезанието за община Смолян ще се състои на 13 май от 09:00 ч. на плаца на Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” Смолян. Ще участват 6 отбора от град Смолян и по един отбор от с. Момчиловци и с. Търън.

Областните ученически състезания “Млад огнеборец” ще се проведат на 18 май на плаца на РУ “ПБС” Смолян от 09:00 ч.

Отбора-победител от областния кръг ще представи област Смолян на Републиканките състезания на МПО “Млад огнеборец” през юни тази година, където ще мерят сили млади огнеборци от цялата страна.

Вирни се горе