Общинската епизоотична комисия на Златоград заседава по повод тежката епизоотична обстановка в страната

Общинската епизоотична комисия на Златоград заседава по повод тежката епизоотична обстановка в страната

На 19.07.2019 г. е проведено заседание на Общинската епизоотична комисия на Община Златоград, по повод тежката епизоотична обстановка в страната, свързана с разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). АЧС е вирусно силно опасно и заразно заболяване, с висока заболеваемост и смъртност по дивите и домашните свине. От това заболяване не могат да бъдат засегнати хората, но е особено опасно за всички видове свине. Вирусът е силно устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са термично обработени.

С цел предпазване от разпространението на вируса е необходимо собствениците на домашни свине да спазват следните правила:

  1. Домашните свине да се отглеждат по начин, недопускащ контакт с диви свине.

  2. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.

  3. Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработва термично, заедно с костите, до пълното му приготвяне.

  4. Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас).

  5. Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термично обработка. Приготвените ястия не трябва да напускат дома.Опаковките, в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.

Ако стопаните на животните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците, ушите, НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР.

При установяване или получаване на сигнали за умрели диви или домашни свине, своевременно да се уведоми официалния ветеринарен лекар за Община Златоград – д-р Розалин Хаджиев и Областна дирекция по безопасност на храните –Смолян.

Вирни се горе