Общините Одрин и Смолян подписаха предварителен договор за побратимяване

Общините Одрин и Смолян подписаха предварителен договор за побратимяване

Предварителен договор за побратимяване бе подписан от представители на турската община Одрин (Едирне) и община Смолян в края на май в Турция,съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Целта е да се разширят и затвърдят основите на двустранните отношения в културната, социалната, икономическата сфера, търговията, туризма и защита на екологията. От турска страна договорът бе подписан от зам.-кмета на община Едирне Мурат Муратоглу, директора по културни и социални дейности Билгин Девирен, началник отдел „Евроинтеграция и международно сътрудничество” – Селим Белгинкая и Исмет Балин – сътрудник на кмета. От българска страна договорът бе парафиран от председателя на ОбС-Смолян – Филип Топов, Валентина Василева – директор „Обществени дейности и заетост”, и младши експерт дирекция „Икономическо развитие, проекти, програми, международни и младежки дейности” Александър Караджов.

Двете общини ще подготвят проекти за кандидатстване в отворени програми на ЕС с цел осигуряване развитието на своите райони. Кметовете на двете общини ще сформират свои работни групи, които ще бъдат винаги в контакт помежду си.

Тъй като културните традиции на двата региона са твърде близки и сходни побратимените общини ще развиват с предимство дейностите с културно съдържание. Ще бъдат издавани визуални и електронни материали и брошури. С цел развитието на туризма в двете общини ще бъдат издавани рекламни материали на три езика – турски, български и английски, за да се популяризират двата града.Едирне и Смолян ще работят и в сферата на икономиката и търговията, като ще поощряват фирмите да си сътрудничат и ще подпомагат рекламирането им от двете страни на границата. Чрез съвместни проекти по Европейските фондове ще се работи по опазване на околната среда. Очаква се тази дейност да доведе до по-добра информираност на населението, както и до ограничаване и ликвидиране на опасните замърсители в пограничния регион. Във връзка с това, че в момента България е член на ЕС, а Турция – кандидат-член, двете общини ще поддържат обмен на добри практики, а общинските съвети ще обменят опит при преодоляване трудностите и търсене на решения за общите проблеми.

Протоколът за побратимяване бе подписан в три екземпляра на турски, български и английски език. След подписването Топов заяви, че пътят от наша страна е извървян, защото на 21 май, на заседание на ОбС с решение № 117 е прието това споразумение. Председателят на Смолянския общински съвет покани делегация от Одрин да посети празниците на Смолян през октомври, като се надява да ги посрещнем като побратимен град. От своя страна Мурат Муратоглу подчерта, че процедурата при тях е по-сложна, но се надява през септември да се състои официалната церемония по подписването. Той сподели, че плодовете от това сътрудничество ще дойдат скоро, особено в сферата на културния туризъм. Муратоглу поиска по наш образец да създадат и в Одрин Туристически информационни центрове, които да дават информация за забележителностите и атракциите в двете страни. Представителите на Одрин и Смолян още един път обявиха, че побратимяването ще бъде във взаимен интерес и за двете страни.

Окончателният договор за побратимяване вероятно ще бъде подписан от кметовете на двете общини през септември. През март тази година генералният консул на Репулблика Турция в Пловдив Рамис Шен отправи поканата за побратимяване от името на кмета на Одрин до кмета на Смолян Николай Мелемов. Той прие и оттогава започнаха реалните действия за осъществяване на побратимяването. Последва среща в Смолян между делегация от турския град със зам.-кмета Марин Захариев. Още тогава делегацията от Одрин е изразила желание след като приключи процедурата по побратимяването, официалното подписване да стане в Одрин.

Вирни се горе