Община Смолян започна изпълнението на социален проект

Община Смолян започна изпълнението на социален проект

Община Смолян започна изпълнението на социален проект,съобщиха от общината. Проектът ще подобри условията на живот в Дома за стари хора в с. Фатово, домовете за възрастни с психични разстройства в селата Ровино и Петково и в Дневния център за деца и възрастни с увреждания „Звънче” – гр. Смолян.

Започна работа по първата част от мащабния проект, свързана с Дома в с. Ровино. Домът е с капацитет 100 места и е открит преди 40 години. В него домуват жени с психични разстройства с изчерпани лечебни възможности и значителна психическа деградация. Домът се помещава в сграда, разделена на 2 функционални блока: Административен и за пациенти. И двата са в изключително лошо състояние.

Проектът предвижда подмяна на покрива на сградата, направа на стени, подмяна на фаянсова облицовка, настилки от гранитогрес, ламиниран паркет в стаите за живеене, подмяна на дограмата и вратите, поставяне на предпазни парапети, внедряване на слънчева инсталация, мълниезащитна уредба и пожароизвестителна инсталация, ново отопление, медицинско и рехабилитационно оборудване, кухненско обзавеждане, телевизори, компютри, принтери.

Докато трае основният ремонт на базата, домуващите са преместени в ученическото общежитие в кв. „Петровица” на Смолян. В края на миналата седмица кметът на община Смолян Дора Янкова се срещна с живеещите в квартала и подробно ги запозна с характера на новите им съседи, които временно ще бъдат в съжителство с тях. Жителите на „Петровица” увериха общината, че ще оказват пълно съдействие на страдащите в гарантиране на нормални условия за живот и заедно с това поставиха редица проблеми от благоустройствен характер, оплакаха се от бездомните кучета, от кокушарниците и свинарниците и др. Hа всички тях кметът и представители на нейния екип отговориха изчерпателно и задоволително на гражданите.

Вирни се горе