Общинари издавали фалшиви дипломи

Общинари издавали фалшиви дипломи

Празни дипломи за средно образование са били открити при разчистване на помещения и архивиране на документи в Община Неделино, съобщава 24smolian.com от отлично осведомени източници. Дипломите са издадени от Министерството на образованието, имат серийни номера и корици.

За случая веднага е бил подаден сигнал до полицията от ръководството на администрацията, потвърдил пред 24smolian кметът Боян Кехайов. Започнала е проверка дали не са извършени злоупотреби с официалните документи на просветното министерство. Тепърва ще се установява как са се озовали дипломите в канцелария в сградата на Общината.

„Това са образци на ценни книжа с фабричен номер. Те нямат място в общинска администрация. Издават се по предварително заявена бройка от учебните заведения. Неизползвани образци трябва да се унищожават от училищата и за тези бройки да бъде уведомен Регионалния инспекторат по образование, който от своя страна да предаде данните на Министерството“, заявиха експерти от просветното министерство. Откритите празни дипломи са били 15 на брой. Разследващите ще установяват дали количествата не са били доста по-сериозни. Според запознати, контролът за цялата процедура трябва да се осъществява от директорите на училища и началника на РИО в Смолян.

Вирни се горе