Общинари черпиха опит в Норвегия

Общинари черпиха опит в Норвегия

Експерт от Община Чепеларе взе участие в обучително пътуване в Норвегия по проекта на НСОРБ „Укрепване на капацитета на НСОРБ и българските общини чрез сътрудничество с местните власти в Норвегия“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Домакин на българските участници бe Норвежката асоциация на местните и регионалните власти.

В обучението бяха включени представители на 18 общини.

По време на пътуването участниците от българските общини, се запознаха на място с действащото законодателство в Норвегия в областта на междуобщинското сътрудничество и с опита на норвежките общини в развитието на стопанска дейност, както и с отдела на асоциацията, който предлага услуги за общинските фирми и предприятия. Участниците посетиха община Аским, която прилага разнообразни форми на междуобщинско сътрудничество чрез създаване на съвместни фирмии неформални партньорства със съседни общини.

На база наученото и видяното в Норвегия, участниците в обучителното пътуване ще могат да направят анализ и оценка на възможностите за прилагане на норвежкия опит при предоставянето на различни публични услуги в България. Те ще бъдат включени в последващите дейности по проекта – като лектори на обучения по темата, като членове на авторски екипи за подготовка на консултативни материали или общината, която представляват, ще бъде пилотна за развитие на междуобщинско сътрудничество по конкретни теми.

Вирни се горе