Община Златоград се готви за Делюви празници 2011

Община Златоград се готви за Делюви празници 2011

За поредна година община Златоград ще проведе септемврийски литературни дни и традиционните Делюви празници 2011. Програмата започва на 16 септември – петък в първи панел с участието на Велизар Велчев – поет от Габрово, Божидар Богданов – поет от Велико Търново, доц. Сава Василев – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”; проф. Владимир Коларов, Валентина Фиданова-Коларова – прозаици от Пазарджик, Никола Иванов – литературен критик от Пазарджик и др. Проявата е от 18,00 часа в Сивриева зала. Следващия ден -17 септември, събота е ІІ-ри панел, когато ще бъде представена книгата на Сава Василев „Непокорният Лука” и написаната в Златоград книга „Световъртежи” на Димитър Атанасов. Тържественото връчване на Първата национална литературна награда „Станислав Сивриев” за проза и публицистика ще е от 17,00 часа в Сивриева зала, съобщиха организаторите. Следва „Надиграване” – среща на самодейци от Златоград – от 18, 00 часа в база за риболов „Ягнево”. На националния празник 22 септември, ще има тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя на паметниците в Златоград – от 10,00 часа от Лобното място на Делю войвода. Предвидено е откриване на фотографски изложби: Златоград – един различен поглед ” на Асоциация „България по пътя на музите”; „Златоград – красивото около нас” на Ивайло Бурдев.

Проявата е от 11,30 часа в Етнографски комплекс. Същинските ДЕЛЮВИ ПРАЗНИЦИ ще са на 23 септември 2011 г. От 17 часа отново в Сивриева зала ще бъде представена новата книга на Вели Чаушев „Кафе в Златоград”.

Златоградска музикално-поетична сцена 2011 – „Песента на Златоград и Космоса”. Откриването на Делювите празници с участието на Таня Скечелиева, Дарина Джамбазова и Национално училище за фолклорни изкуства Широка лъка от 18,30 часа, мегдана в Стария град.

Празничната прогпама продължава и следващия ден когато ще има възстановка: „Един пазарен ден в стария Златоград” , гостува Ксантийската чаршия.

Организаторите се обръщат с покана да посетите празниците в Златоград.

Вирни се горе