Община Златоград представи резултатите от проект „e-Social Health Care”

  Община Златоград представи резултатите от проект „e-Social Health Care”

С официална пресконференция, Община Златоград представи реализацията на проект „e-Social Health Care”, с акроним e-SOHECA, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020. Целта на проекта е да се изгради система за телемедицина, за предоставяне на медицински услуги за измерване на здравни показатели на пациенти в домашни условия.

За постигане целите на проекта, Община Златоград изпълни следните дейности:

• Обнови общинската сграда „Здравна служба” в с. Старцево; • Закупи:

  • медицинско оборудване за образна диагностика – специализирана мамографска уредба (мамограф);

  • медицинско оборудване, част от системата за телемедицина, включително глюкомери и професионални теглови скали;

  • хардуерно оборудване и специализиран софтуер, като част от системата за телемедицина;

• Обучи персонал и ползватели за работа със системата;

• Изготви анализи за актуалната ситуация по отношение на електронното социално здравеопазване в общините Златоград, Нестос и Топирос, Република Гърция, и национални и регионални стандарти относно правната рамка на електронното социално здравеопазване в България, Гърция и Европейския съюз.

Системата осигурява измервания в домашни условия на следните здравни показатели – измерване на сърдечната честота и ритъм; непрекъснато записване на електрокардиограма (ЕКГ) – 24 часа в денонощието; измерване насищането с кислород в организма, пулс и сила на пулса (SpO2); наблюдение и скрининг при проблеми със съня, като Обструктивна сънна апнея (OSA); проследяване варирането на кръвното налягане и сърдечна честота, както и измерване на телесната температура с висока точност. Докладът за състоянието на пациента се изпраща към APP (приложение за мобилни устройства) или PC (компютър). Данните се съхраняват в Cloud (приложение за съхранение на данни в Интернет) и се споделят с наблюдаващия лекар. Осигурява се възможност за перманентно наблюдение.

Вирни се горе