Oбщина Смолян за втори пореден път печели приза Етикет за иновации и добро местно управление

Oбщина Смолян за втори пореден път печели приза Етикет за иновации и добро местно управление

България вече 6 години прилага европейската Стратегия за иновации и добро управление на местно ниво. Стратегията е приета през октомври 2007 г. от Комитета на министрите към Съвета на Европа, като чрез нея се цели да се насърчат конкретни действия от всички заинтересовани страни на европейско, национално и местно ниво за прилагане принципите на доброто управление. Важен етап от прилагането на европейската Стратегия е присъждането на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво на страните членки на СЕ. Етикетът се присъжда по единни стандарти в европейските държави. Негови носители могат да станат местни власти, които приемат и прилагат в дейността си 12-те основни принципа на добро управление, на базата на оценка по обективни показатели.

През 2010 г. българската Комисия по присъждане на Етикета първа в Европа получи акредитация за това. През 2011 г. в България, отново за първи път в Европа е проведена процедурата по присъждане.

За втори пореден път на Община Смолян е присъден Етикет за иновации и добро местно управление.

Етикетът представлява кристален дванадесетостен, върху чиито стени са гравирани на български език следните 12 принципа:

Принцип 1. Честност, представителност и обществено участие по време на избори

Принцип 2. Отзивчивост

Принцип 3. Ефикасност и ефективност

Принцип 4. Откритост и прозрачност

Принцип 5. Върховенство на закона

Принцип 6. Етично поведение

Принцип 7. Компетенции и капацитет

Принцип 8. Иновации и отвореност за промени

Принцип 9. Устойчивост и дългосрочна ориентация

Принцип 10. Стабилно финансово управление

Принцип 11. Човешки права, културно разнообразие и социално единство

Принцип 12. Отчетност

С Етикета се удостоверява, че управлението в общината отговаря на определени изисквания за качество на предоставяните административни услуги.

Етикетът е морална награда, символ на престиж и стимул за общината да подобрява своето управление в услуга на гражданското общество.

Основната цел на инициативата по присъждането на Етикета е да се насърчат усилията на местната власт за по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България.

Официалната церемония по връчването на приза ще се състои на 14 октомври 2013 г. в к.к. Албена в рамките на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

Вирни се горе