Община Смолян спечели проект по ОП "Административен капацитет"

Община Смолян спечели проект по ОП "Административен капацитет"

Проект, разработен от Община Смолян, с наименование „Успешно прилагане на политики в Община Смолян в периода 2014-2020“ е одобрен за финансиране от ОП „Административен капацитет“. Общата му цел е създаване на условия за успешното прилагане на политики в Община Смолян в периода 2014-2020г. Специфични цели на проекта са : разработване на местни стратегически документи и въвеждане на ефективни механизми (правила) за мониторинг и контрол на изпълнението на конкретни общински политики в Община Смолян; разработване на фокусирани, реални и споделени приоритети за развитие на община Смолян за периода 2014-2020; насърчаване активното участие на заинтересовани страни в процеса на стратегическо планиране на местно ниво.

Очакваните резултати от реализирането на проектните дейности са:

  • Разработени местни стратегически документи за 3 конкретни политики: Общински план за младежта, Общинска програма за развитие на туризма и правила за делегиране функции на кметовете на кметства и кметски наместници на територията на община Смолян

  • Разработени наредби (правила, процедурни наръчници/указания) на община Смолян, свързани с конкретните три политики

  • Разработени и въведени правила и методика за мониторинг, контрол и последваща оценка при изпълнение на конкретни политики на Община Смолян.

  • Проведени 3 обществени форума за консултиране на политики.

  • Проведени 3 съпътстващи еднодневни обучения за общинската администрация

  • Проведено проучване, изследване и анализ за разработване на общинския план за развитие период 2014-2020г. с акцент върху събиране на информация и разработване на анализи: разходи-ползи за всички обекти, включени за развитие от страна на община Смолян като публично-частно партньорство и финансов инженеринг

  • Разработен Общински план за развитие на Община Смолян за периода 2014-2020 г.

  • Проведени дейности за информация и публичност

  • Реализирани дейности за управление на проекта

Бюджетът по проект „Успешно прилагане на политики в Община Смолян в периода 2014-2020“ е 79 961,59 лева, а неговата продължителност е 9 месеца. Разработването на стратегически документи на общината, съобразени с новите реалности и актуалните интереси на местната общност ще подобри работата на местната власт и ще допринесе за прилагането на съгласувани и ефективни политики за изпълнение на общи за държавата и за община Смолян цели.

Вирни се горе