Община Смолян ще привлича руски туристи

Община Смолян ще привлича руски туристи

Днес се състоя работна среща между кмета на община Смолян Николай Мелемов и ръководителя на търговското представителство в посолството на Руската федерация в София Игор Константинович Ивлин и съпровождащите го специалисти. Като първа и опознавателна, срещата беше наситена с идеи за сътрудничество в различни области на живота. Преобладаващи бяха свързаните с туризма и преди всичко с използването на балнеоложките дадености в района, зимните спортове, екотуризма, базата за почивка и възстановяване на деца и работници от Русия,съобщиха от общината.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов увери гостите, че общината посреща с внимание всички предложения, че той настоява да се разширят и обогатят досегашните действия в това направление, но най-напред ние да си свършим работата. Общината и заинтересованите институции да създадем нормални условия за бизнес, за да привлечем повече инвеститори и руски туристи. Благоприятно е, че имаме на своя страна и възможностите на летището в Пловдив. Той сподели още, че е възложил на експертите от екипа си да открият подходящ град в Руската федерация, с който да се побратими Смолян и да се увеличат контактите на всички нива.

След работната среща при кмета на общината, се състоя брифинг, на който руските гости отговориха на много въпроси. Търговският представител Игор К. Ивлин каза, че началните намерения са окуражителни. Той е за първи път в Смолян и от една година в България, но е очарован от величието и красотата на Родопите. Ивлин съобщи, че руските туристи през минала година са били около 380 000, а през тази са 20% повече. Обясним и дългогодишен е интересът в Русия към българското Черноморие. Напоследък обаче има интерес и се реализират много ваканции във Велинград, Сандански и други балнеоложки центрове. Пампорово е великолепен курорт и съм сигурен, че ще възбуди интереса на руските туристи към Родопите и Смолян. Нашата задача е да направим всичко необходимо туристическият продукт от България да стигне до повече руски граждани и така да отпушим потока на туристи в двете посоки.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов изпрати гостите с пожелание за нови и по-интензивни срещи между двете страни и по-важното – за положителни резултати от тях.

Вирни се горе