Община Смолян ще представи пред обществеността и медиите възродената крепост „Калето”

Община Смолян ще представи пред обществеността и медиите възродената крепост „Калето”

Община Смолян ще представи пред обществеността и медиите социализираната късноантична и средновековна крепост «Калето» при с. Кошница. Крепостта е социализирана, реставрирана и консервирана в рамките на проект на Община Смолян „Тракийско и Византийско културно наследство в Родопите и Северното Егейско крайбрежие”с акроним THRABYZHE, финансиран по Програмата за Европейско териториално сътрудничество „Гърция –България 2007- 2013”, съобщиха от пресцентъра на общината.

Представянето ще се състои на 24.09.2013 г. /вторник/ като за целата е осигурен транспорт за всички желаещи да посетят новата туристическа атракция в района на горното поречие на р. Арда. Отпътуването ще бъде в 15.15 ч. от локалното платно пред централния вход на Община Смолян. С цел организация на транспорта е необходимо всички желаещи да подтвърдят участието си с име и фамилия на

е-mail адрес: smol@abv.bg или в Офис 216 в сградата на Община Смолян. За всички които ще пътуват със собствен транспорт, сборното място ще бъде в подножието на крепостта близо до село Кошница в 16.00 ч. В случай на лоши метеорологични условия представянето ще бъде отложено.

Гид на опознавателната обиколка ще бъде архоеологът Дамян Дамянов, който ще разкаже интересни факти свързани с историята на крепостта, както и детайли по нейното възраждане след изпълнените дейности по проекта. В рамките му са разкрити северната и западната крепостна стена на крепостта при с. Кошница. Те са с обща дължина 80 м. Археологическите проучвания са на площ около 450 кв. м. По дължината на вече консервираната и реставрирана крепостната стена за монтирани осветителни тела които ще я осветяват през ноща.

Също така по проекта е социализирана, реставрирана и социализирана и Смолянската крепост намираща се в местноста Турлука, която вече беше представена. Социализацията на двата археологически обекта включва консервация и реставрация на крепостните стени, изграждане на туристически пътеки за осигуряване на досъп до крепостите, панорамни площадки, места за отдих, информационни и указателни табели, поставяне на кошчета за отпадъци.

Също така в рамките на проекта са проведени съвместни българо-гръцки научни конференции и семинари, изготвени са научни доклади и публикации, идентифицирани са обекти на тракийското и византийско наследство, разработени са културни маршрути и съвместна маркетингова стратегия за тях, проведении са българо-гръцки опознавателни туристически обиколки за журналисти и туроператори. Изготвени са информационни материали, дигитална промоция и интернет сайт за проекта, на партньора от българска страна Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян са доставени компютърна техника, GPS устройство, фото техника и микробус.

С цел да бъде систематизирана информацията за социализираните движими и недвижими обекти на тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното егейско крайбрежие е проектирана и внедрена база от данни и онлайн приложение за въвеждане, администриране и визуализирането ù. Онлайн приложението представя и публична част, която позволява набелязване на маршрути за културен туризъм и може да се използва от туристическите оператори за изработване на програми за запознаване с културното наследство на региона.

Вирни се горе