Община Смолян ще купува водоноска, за да спасява селата от безводие

 Община Смолян ще купува водоноска, за да спасява селата от безводие

Община Смолян търси да закупи водоноска, с която да се опита да спасява селата от безводие. Едно от изискванията е да бъде високо проходима, за да може да достига високите части в региона. За чисто нов автомобил, общинарите нямали средства, затова намеренията им са да се сдобият с втора ръка такъв. За това щели да са необходими около 30 хил.лв., пресметна зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова.

„Водоноската е необходима, тъй като има села, които не са обслужват от ВиК, а са собствени водоизточници и когато изворите им пресъхнат, трябва ние да им помагаме“, коментира инж. Цекова. Като за пример бе дадено с. Стража, където хората нямат вода от месеци наред.

Проблемът с налична водоноска се оказал голям в Смолянско, тъй като нито една държавна институция не разполагала с подобен, който да отговаря на изискванията. На този етап се налага да се ползват автомобилите на пожарната, както и на частни фирми, пише Дарик.

Безводието се оказва един от най-големите изпитания в Смолянско от есента. Причината за това е дългата суша през лятото и големите студове през зимата. Седем села на този етап официално са на режим, а в чепеларското село Проглед се кара вода с водоноска,

Вирни се горе