Община Смолян прави всичко възможно да изпълнява проектите по европрограми, въпреки сигналите за спряно финансиране

 Община Смолян прави всичко възможно да изпълнява проектите по европрограми, въпреки сигналите за спряно финансиране

Момчилова крепост ще стане едно бижу на община Смолян. Предстои въвеждане в експлоатация на обекта, обяви днес на пресконференция кметът Николай Мелемов. Предвижда се демонстрация със светлинно шоу и в присъствието на туристическия бизнес и журналистите. По този проект ръководството има известни притеснения, защото той е пряко засегнат от спрените пари по ОП „Регионално развитие”. Пред финализиране е процедурата по проекта касаещ централната градска част, който е за 5 млн. лв. По Воден цикъл -2 са внесени предпроектните проучвания и се очаква решение от МОСВ. Нашата работа е изпълнена и се надяваме въпреки лошите сигнали за спирането на средства по програмата работата да продължи. Тези проекти са изключително важни за Смолян, коментира Мелемов. В такава ситуация по закон държавата трябва да финансира от своя бюджет тези проекти, допълни той. До 15-20 дни трябва да бъде избран изпълнител по проекта за спортната инфраструктура.

Общината търси финансиране за изграждането на още две фитнес площадки на открито като тази на стария стадион, каза зам.-кметът Марин Захариев. Ще се изградят и няколко нови детски площадки, включително и до блоковете на ул.”Соколица”. По проекта за пътищата се ремонтират улици и най-тежки пътни участници в 10 населени места на Общината.

Подаден е и проект до Министерството на инвестиционното проектиране за финансиране на Общия устройствен план на община Смолян за 200 хил.лв.

Секретарят Момчил Николов обяви, че предстои откриването на Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания направен по проект в Устово. От юли месец ще се назначава персонал. В този център ще се настаняват и деца от всички уязвими групи.

Вирни се горе