Община Смолян подкрепя създаването на Фестивал на дивите цветя

Община Смолян подкрепя създаването на Фестивал на дивите цветя

Първа работна среща – дискусия за създаване на програмата на фестивала на дивите цветя в Смолян се проведе в общината. В нея участва зам.-кметът Марин Захариев, ръководителят на проекта Емил Ваклинов, кметове на населени места в общината, представители на партньорски и финансиращи организации. Винаги сме готови да подкрепим проектни предложения, като това за фестивала, каза зам.-кметът Марин Захариев, обявиха от пресцентъра на общината.

Общината ще има финансово участие, ще предложи и друг вид подкрепа на организаторите. Много по-лесно е, когато при нас идват вече готови, обмислени проекти, които вече са спечелили финансиране. Подкрепяме ги, като им даваме поле за изява, осигуряваме превоз и нощувки, предоставяме някакви средства или осигуряваме логистична подкрепя, посочи още Захариев.

Работната среща започна с презентация на проекта от Емил Ваклинов. От нея стана ясно, че с разработката екологична организация „Родопи” цели да създаде устойчив туризъм, като използва биоразнообразието в района и природните дадености. Осем са основните дейности по проекта. Първата предвижда описване на 5 ботанически маршрута в района. Тук влиза и създаване на природна ботаническа пътека. Дейностите продължават с онлайн пътеводител, в който може да се направи справка къде в България и какви цветя могат да се видят. Кампания „Поляна на цветята” ще включва арт-изпълнения на талантливи деца. В нея ще участват деца от цялата страна. Те ще рисуват или бродират върху парчета плат значими и редки цветя от техния край. Финалният продукт е едно голямо пано, което ще се сглоби от всички детски произведения. Ще се състои от 200 къса. То ще е нашата визитна картичка на други фестивали. Има и идея да бъде изпратено в Брюксел, каза Емил Ваклинов.

По проекта ще се извърши още маркиране на 5-те маршрута, както и обучение на водачи. Най-съществената част е провеждането на самия фестивал на дивите цветя. Той ще продължи 10 дни и най-вероятно ще се проведе от средата до края на месец юни догодина. Тогава цъфтят почти всички растения, а от друга страна това е един мъртъв откъм туристи период, добави Ваклинов. Целта е да привлечем повече гости в общината, добави той.

В програмата на проекта е включено също и опазване на мурсалския чай, както и опазване на видове и територии. Емблема на фестивала на дивите цветя ще е родопският крем. Това цвете расте единствено в Смолянско, а най-голямото му находище е в село Сивино. В Родопите има над 2000 вида висши растения, посочи още ръководителят на проекта. Те съставляват 52% от флората на България. Работната среща продължи с презентация на съществуващия подобен фестивал в гр. Бохинь, Словения, дискусия и предложения на участниците за допълнителни атракции.

Вирни се горе