Община Смолян осъдена да заплати обезщетение на собственици за частично увреден имот

Община Смолян осъдена да заплати обезщетение на собственици за частично увреден имот

Състав на Административен съд – Смолян осъди Община Смолян да заплати обезщетение на собственици на имот частично увреден с прокарването на канализация, по тъй наречения „Воден цикъл на гр. Смолян“, в размер на 13526 лв., както и законна лихва в размер на 5495 лв.

Делото влезе в съда след като заповедта, с която е учредено право на преминаване в полза на Община Смолян е била прогласена за нищожна от друг състав на съда. Собствениците на имота били в чужбина и така не разбрали, че в имота им се извършва строителство и след преминаването на трите лъча на канализацията през него, той няма да може да бъде използван за хотел в съответствие с инвестиционното им намерение.

По делото Община Смолян зае позиция, че тя е само бенефициент на строителството и няма никакво отношение към него, при положение, че нищожният акт е издаден именно от нея.

Размерът на обезщетението беше предявен за около 33000 лв., но тъй като според заключението на вещото лице процента на увреждането на имота възлиза на 65%, съдът определи обезщетението по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, в такъв размер.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България.

Вирни се горе