Община Смолян обявява обществено обсъждане на проект на Наредбата за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища

Община Смолян обявява обществено обсъждане на проект на Наредбата за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища

Общественото обсъждане ще се проведе на 24 април от 17.00 часа в зала 247 на общинската администрация

Община Смолян обявява обществено обсъждане на проект на Наредба за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища в община Смолян. Общественото обсъждане ще се проведе на 24 април т.г. от 17,00 часа в зала 247 на общинската администрация.

Социалните жилища се изграждат с цел осигуряване на съвременни жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение. Предвижда се изграждане на 5 етажна жилищна сграда, включваща 35 броя социални жилища.

Сградата ще бъде в хармонично единство с околната среда, а също така ще бъде изградено място за отдих и детска площадка. Предвидена е и система за БГВ /битово горещо водоснабдяване/ с бойлер със серпентини, използващ слънчева енергия (слънчеви колектори). Община Смолян подготвя проектно предложение за изграждане на съвременни социални жилища, с което ще кандидатства пред Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Целевата група по проектa следва да включва представители на поне 2 от посочените групи: Бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия – лица, които нямат собствено жилище и не притежават движима или недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, както и не са сключили договор за безвъзмездно ползване на имот, не са настанени в специализирана институция на държавна и/или общинска издръжка, и в същото време отговарят на поне едно от следните условия:

Живеят на улицата или на публични места, без осигурен подслон; Нямат обичайно място на пребиваване, които използват за нощуване приюти или други услуги за временно настаняване;

Обитават жилище, което не отговаря на законоустановените стандарти за жилищно строителство и проектиране. Жилище, което не е електрифицирано или няма достъп до питейна вода, канализация или обитават пренаселено жилище.

Проектът за изграждане на социални жилища е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Смолян, разработен с широко обществено участие и приет през 2013г. и като такъв, съответно е включен в инвестиционната програма на Община Смолян, одобрена за финансиране по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Проектът за Наредбата е публикуван на сайта на община Смолян.

Вирни се горе