Община Смолян обяви бедствено положение, река Черна излезе от коритото в Устово

Община Смолян обяви бедствено положение, река Черна излезе от коритото в Устово

Река Черна излезе от коритото в квартал Устово в района на бившия ДАП, съобщиха читатели на сайта SmolyanNews.com. Транспортните фирми, които имат производствени бази в района се нуждаят от чували с пясък, коментираха за SmolyanNews.com

В 11.30 часа е обявено бедствено положение на територията на община Смолян, съобщи кметът Николай Мелемов.

"В следствие на обилните валежи са залети улици и пътища. В резултат на прелели дерета и водостоци е необходимо провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Река Черна преля на няколко места. Кризисният щаб заседава в момента. Наводнени са сградата на ПБЗН, обществени сгради, складове, частни имоти. Магистралата е непроходима и затворена за движение. Призоваваме гражданите да не се движат в ниските части на града, разположени по поречието на реката. Информацията за хода на спасителните и неотложни аварийно- възстановителни работи ми се докладват през половин час. Всички фирми разполагащи с подходящата техника да се включат в отпушване на водостоци и почистване на паднали дървета и храсти по реката на територията на общината. Доброволното формирование към община Смолян се включи също в овладяването на бедствената ситуация", коментира градоначалникът.

Магистралата е непроходима и затворена за движение.

Падналият дъжд в района на Рожен и в смолянското село Арда е 67 л/кв. м за последното денонощие, информират от Метеорологичната станция-Рожен. Близо 60 л/кв. м са валежите в Мугла и Триград, а в Смолян измереното количество е 46 литра. Арда повиши нивото си край Рудозем, а р. Черна в зоната на кв. Райково, според информация от Областната администрация.

От Областния и общинския щаб за защита при бедствия и аварии призовават гражданите да не се движат в ниските части на града, разположени по поречието на реката.

Вирни се горе