Община Смолян няма да увеличава данъците и през следващата година

Община Смолян няма да увеличава данъците и през следващата година

Община Смолян няма да увеличава данъците и през следващата година, обяви гл.финансист Венера Аръчкова на общественото обсъждането на проектобюджет – 2014 и наредбите за определяне на местните данъци, такси, цени и услуги в Общината за 2014 г. Администрацията ще предложи на Общинския съвет 20 % да бъде отстъпката за по-нисък данък за коли с катализатор. По закон отстъпката е от 20 до 40 % и точният и размер ще се определя с решение на общинските съвети.

След постъпили предложения от граждани са нанесени корекции в цената на абонаментните карти за плувния басейн. За ученици цената ще е 10 лв., а за възрастни -30 лв. Нанесени са промени в Наредбата за таксите за цените за наем на зала в Планетариума след обосновка на директорката . Постъпило е и предложение да бъдат намалени таксите за детските градини, но това няма как да се случи, защото РЗИ е направила препоръка хранодена от 2 лв. да се увеличи на 2,80 лв. , обясни Аръчкова. То този повод тя уточни, че таксата за детските заведения остава, както и досега – 40 лв. Гл.финансист посочи още, че със строителни материали закупени от Общината и с помощта на работниците по програмите във всичките 83 населени места са реализирани текущи ремонти свързани с ремонти на сгради, подпорни стени и др. По същия начин ще се работи и през следващата година. Кметът на Виево Венко Палчев изказа благодарност от страна на хората, че е включена за благоустрояване улица в селото в капиталовия списък. Той също посочи, че много неотложни ремонтни дейности са извършени по работещата схема – работници по програмите и осигуряване на финансов ресурс от Общината за материали. Палчев обясни, че и хората също се включват масово в ремонтите.

По време на общественото обсъждане бяха поставени въпроси свързани с изчисляването на такса битови отпадъци на сгради в режим на етажна собственост в хотели в Пампорово. Младен Стоянов представи искането на живеещите на „Маестро Атанасов” да бъде благоустроена улицата. На общественото обсъждане присъстваше председателят на ОбС адвокат Филип Топов, общинската съветничка Виолета Бояджиева, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, секретарят Момчил Николов, кметове на кметства, директори на институции и граждани.

Вирни се горе