Община Смолян е на първо място в страната по санирани блокове по програмата на МРРБ и ПРООН

Община Смолян е на първо място в страната по санирани блокове по програмата на МРРБ и ПРООН

Над 150 души присъстваха на официалното откриване на санираните блокове “Изворите 6 и 7” на улица “Бяло море” в смолянския квартал “Райково”. Лентата на ремонтираните жилищни сгради прерязаха двамата домоуправители, заедно с кметът Дора Янкова, в присъствието на Цвета Наньова – представител на Програмата за развитие на ООН за България, Татяна Стоянова, областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков, управителите на строителните фирми, извършили строителните дейности- инж. Славчо Манолов и Янко Янков. Сред официалните гости бяха и редица общински съветници, представители на община Смолян и др.,съобщиха от пресцентъра на общината.

Ръководителят на проекта “Демонстрационно обновяване на жилищни сгради” –инж. Милена Пенчева от общината отбеляза, че от 2009г. насам в Смолян има общо 8 санирани жилищни блока, като само в Райково от програмата са се възползвали 102 апартамента. Те са спестили 65% енергия за отопление, 189 тона вредни емисии и въглероден диоксид във въздуха, както и между 20% и 40% от сметките си за отопление. Инвестициите до момента надхвърлят 1 млн.лв., като приноса на собствениците на апартаменти е само 1/4 от цялата сума. Навсякъде община Смолян инвестира в нова вертикална планировка и междублоково пространство. В “Пепелска махала” са вложени над 110 000лв., като с тях са направени две детски площадки, нови тротоари, зелени зони и т.н. Пенчева отбеляза, че община Смолян е на първо място в страната по санирани жилищни блокове.

Думите й потвърди и Цвета Наньова, която отбеляза,че блоковете на улица “Бяло Море” са единственият цялостно завършен комплекс в България, а това е бил замисълът на пилотната програма- санирани жилищни комплекси заедно с ново околоблоково пространство. Тя поздрави общината за подкрепата, оказана на хората и програмата и изрази очакване община Смолян да е сред най-големите бенефициенти по отворената мярка за саниране на жилищни комплекси.

От своя страна кметът Дора Янкова припомни как е започнала програмата през 2009г. и ниският интерес сред гражданите тогава. В момента интересът е толкова голям, че те нямат търпение да се отвори мярката за кандидастване. Кметът увери,че общината ще продължи да обновява междублоковите пространства като политика за модернизиране облика на града и подобряване живота на гражданите.

Областният управител инж. Стефан Стайков заяви, че това е невероятно хубав проект и изказа поздравления за реализацията му. Той бе категоричен, че Смолян ще има бонус при отварянето на следващите програми и проекти, заради опитът си в тази област.

С благодарствени адреси се обърнаха десетки жители на блоковете, които изказаха благодарност за свършената работа и направените инвестиции.

Вирни се горе