Община Рудозем е сред първите общини по приемни семейства в областта

 Община Рудозем е сред първите общини по приемни семейства в областта

Община Рудозем е една от 80-те общини в България, която реализира проект „И аз имам семейство”. Този проект се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и конкретен бенефициент по него е Агенцията за социално подпомагане.

Проектът стартира на 02.02.2012 година и срокът му бе удължен до 31.10.2014 година.

Основната цел на проекта е да подкрепи процеса на деинституционализация чрез създаване на устойчива семейна грижа за децата от специализираните институции и за децата в риск от изоставане.

Други цели на проекта са да бъде разширена възможността за развитие на приемната грижа чрез нарастване на броя на приемните семейства,услугата „Приемна грижа” да бъде инструмент за превенция на настаняването на деца в специализираните институции, осигуряване на заетост на безработни лица като приемни родители – заяви Марияна Момчилова, социален работник по проекта „И аз имам семейство” в община Рудозем.

Тя допълни още,че се осъществява три вида приемна грижа – доброволна, професионална и заместваща. Професионалната приемна грижа се осъществява чрез заплащане на приемните родители, а доброволната приемна грижа е вид благотворителна дейност.

Процедурата по утвърждаване на приемните семейства изисква да бъде подадено заявление, което се разглежда около 3 месеца. В този период става проучване на семействата, срещи с тях, техните деца и техните близки. Извършва се анализ, който има заключение относно риска за възпитание и отглеждане на приемното дете. В края на проучването се изготвя доклад, който се предлага на комисия в Регионалната дирекция „Социално подпомагане”– гр. Смолян, която утвърждава или отхвърля приемните семейства.

Приемните семейства преминават обучение от 9 модула.Те имат право да избират децата за отглеждане, включително да посочат каква да бъде тяхната етническа и религиозна принадлежност, тяхната възраст.

Приемните родители получават брутна заплата от 465 лева, освен това те получават и средства за издръжка на детето, които се определят в зависимост от неговата възраст.

На територията на община Рудозем към настоящия момент има утвърдени 7 професионални приемни семейства, а в 4 от тях има настанени общо 7 деца. В едното семейство има 3 деца, във второто има 2 деца, а в другите две – по едно дете.

Тези данни отреждат община Рудозем на едно от първите места по приемни семейства в областта. През следващата седмица ще бъдат утвърдени още 5 приемни семейства в общината.

Вирни се горе