Община Неделино ще изгражда музейна сбирка в града

Община Неделино ще изгражда музейна сбирка в града

Общинският съвет одобри предложението на кмета на община Неделино Стоян Беширов в града да бъде изградена Музейна сбирка, която да издири, събере и съхрани за популяризиране културно-историческото наследство на хората от района. Това се налага, защото Неделино се превръща в интересна туристическа дестинация, посочи кметът.

Музейната сбирка ще бъде разположена в пристройката на ученическото общежитие – бившето столово помещение и складовете на първия етаж. Тя ще се изгражда под методическото ръководство на Регионалния исторически музей в Смолян и Кърджали. Докато тече ремонтно-възстановителната дейност по адаптирането на пристройката към новата й функция, общината ще организира кампания сред децата, младежите и гражданите за набиране на експонати и оформяне на музейната експозиция.

За да изиграе своята възпитателна роля, работата по изграждането на Музейната сбирка ще стане дело на всички жители от общината. Ще бъдат включвани непрекъснато децата и младежите, за да заживеят с мисълта, че това е храм, който показва богатото културно-историческо наследство на техните деди, обясниха още от общината.

Идеята на общината е около Ученическото общежитие, автогарата, моста и Туристическия информационен център да се оформи площадно пространство, неразделна част от туристическия маршрут: „Турчи мост – Античен път – църква „Света Неделя – Музейна сбирка“. Съгласно първоначалния замисъл, Музейната сбирка трябва да бъде открита по време на Дванадесетия национален фолклорен фестивал през септември 2013 година.

Вирни се горе