Община Мадан стартира социален проект за 500 000 лв.

Община Мадан стартира социален проект за 500 000 лв.

Община Мадан в качеството си на Конкретен бенефициент стартира изпълнението на проект № BG05M9ОP001-2.002-0160 “За по-активна, ефективна и устойчива социална политика, чрез иновативност на социалните модели, прилагани в община Мадан” по Процедура BG05M9ОP001-2.002 „Независим живот”, съгласно сключен договор № BG05M9ОP001-2.002-0160-C001 с Министерство на труда и социалната политика – Управляващ орган на Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейски социален фонд. Срокът, в който проектът ще се реализира е 24 месеца, а безвъзмездната помощ е 100% в размер на 499 999.06 лв., в т.ч.:

 424 999,20 лв. /85%/ – средства от ЕСФ;

 74 999,86 лв. /15 %/ – национално съфинансиране.

Целта на проекта е да се подобри качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване в отговор на комплексните потребности, вкл. и здравни, на хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, насочени към преодоляване на последиците от социално изключване и бедността, което от своя страна ще даде възможност за връщането на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за тях.

Основните дейности по проекта са:

1) Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда (ЦППУСВОДС) – гр. Мадан; 2) Подбор и наемане на персонал; 3) Организиране и провеждане на обучение на персонала; 4) Информиране, консултиране и подбор на потребителите на услугите, предоставяни от ЦППУСВОДС; 5) Осигуряване на психологическа подкрепа, консултиране и супервизия за персонала и мотивационна, психологическа или друг тип подкрепа за потребителите на услугите, вкл. за техните семейства; 6) Информация и публичност; 7) Организация и управление. По проекта община Мадан ще разкрие нов Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда /ЦППУСВОДС/ – гр.Мадан, в който ще работят 62 души персонал, в т.ч. Управител, Психолог, 2-ма специалисти „Здравни грижи”, 8 „Социални асистенти”, 40 „Лични асистенти” и 10 „Домашни санитари”.

Предвижда се да се извърши текущ ремонт на помещения, разположени на втори етаж в общинска сграда, в която се намират и кабинетите на личните лекари, Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания и Център за възрастни хора, както и денонощен Хоспис. Сградата е в непосредствена близост до МБАЛ- Мадан. Ще бъдат обхванати общо 78 лица с увреждания и лица над 65 г. възраст в невъзможност за самообслужване, в т.ч. 35 участници в Процедура „Нови алтернативи”. Създаването на Центъра ще допринесе за разширяване на възможностите и подобряване качеството на живот на хората от уязвимите групи и/или техните семейства, предоставяни до момента в община Мадан, като се работи в посока насърчаване на равните им възможности и се разширява обемът, многообразието и целенасочеността на услугите, предоставяни в общността. Проектът е резултат от добрата социална политика, водена от общинското ръководство и се явява като естествено продължение на предходните.

Заедно с разширяване обхвата на услугите, дейностите по проекта са насочени и към възможности за връщането на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания, както и осигуряване на работни места в социалната икономика. Във връзка с изпълнението на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на официалния сайт на общината www.madan.bg /Търгове и Обявления – Финансиране от ЕС – наименованието на проекта/ е създадена специална рубрика, с актуална информация относно реализацията на проекта.

Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-2.002-0160-C001 за реализация на проект “За по-активна, ефективна и устойчива социална политика, чрез иновативност на социалните модели, прилагани в община Мадан” се финансира от Европейски социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за периода 2014-2020 г.

Вирни се горе