Община Мадан реализира проект за строителни енергоспестяващи дейности в СОУ "Отец Паисий"

Община Мадан реализира проект за строителни енергоспестяващи дейности в СОУ "Отец Паисий"

Община Мадан реализира проект СТРОИТЕЛНИ ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ ДЕЙНОСТИ ЗА ЦДГ В НАЧАЛЕН КОРПУС КЪМ СОУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ” ГРАД МАДАН, съгласно договор за безвъзмездна помощ №BG161PO001/4.1-03/2010/058, подписан на 27.02.2012 г., с Управляващия орган на Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие”.

СТОЙНОСТTА НА ПРОЕКТА е 897 692.93 ЛЕВА, в т.ч.: СЪФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ в размер на 561 835.07 ЛЕВА СЪФИНАНСИРАНЕ ОТ ОБЩИНА МАДАН, възлизащо на 335 857.86 ЛЕВА, в т.ч.: Задължителен собствен принос: 99 147.36 лева; Допълнителен собствен принос: 236 710.50 лева.

Целта на проекта е  да се осигури качествена и конкурентна образователна инфраструктура в град Мадан, чрез извършване на енергоефективни мероприятия. Специфичните цели са както следва: Да се осигури сигурна, безопасна и здравословна среда, отговаряща на съвременните стандарти  за децата в детската градина, педагогическия и обслужващ персонал, чрез подобряване и модернизиране на образователната инфраструктура в община Мадан за повишаване на физическата и психическата им дееспособност. Да се намали енергоемкостта на единица отопляема площ и да се намалят прогресивно режийните разходи за отопление, чрез внедряване на енергоспестяващи мерки, което ще даде възможност за пренасочване на спестените средства в повишаване на качеството на предлаганите образователни услуги.

Да се ограничи миграцията на млади хора от община Мадан, като се повиши привлекателността на региона, чрез обновяване на образователната инфраструктурата. Да спомогне за сформирането на отговорно поведение на ползвателите към подновения сграден фонд и насочи вниманието им към дейности за енергийна ефективност, които биха могли да бъдат мултиплицирани в домашни условия. Целевите групи/преки бенефициенти за обекта на интервенция към датата на кандидатстване с проекта са 69 бр., в това число:

  • Деца – 58 бр.;

  • Педагогически персонал – 6 бр.;

  • Медицински и помощен персонал – 5 бр.

Капацитета на обновеното детско заведение е за 80 деца. Проблеми довели до кандидатстване с настоящия проект: Във връзка с последните разпоредби на МОН децата, навършили 5 годишна възраст трябва да бъдат обхванати в предучилищна подготовка. Поради големия брой околни населени места, за които предоставянето на предучилищно образование като база е само ОДЗ „Елица” – град Мадан, не се покриват стандартите за качествено образование поради липса на материална база. ОДЗ „Елица” се налага да обслужва още 13 населени места с общо 497 деца под 7 годишна възраст, което е фактически невъзможно. Пред общината изниква задължението да осигури материално техническа база, с подходящи санитарно хигиенни условия за създаване на нормален работен процес. Всичко това довежда до необходимостта от кандидатстването по настоящия проект, за да могат да бъдат удовлетворени нуждите на населението на община Мадан от образователна инфраструктура с качествени показатели.

Решението на проблема максимално ефективно е преустройството и ремонтирането на Целодневна детска градина в Начален корпус към СОУ „Отец Паисий”, град Мадан, което ще подобри цялостния облик на образователните институции в община Мадан.

Очаквани резултати След прилагане на идентифицираните ЕСМ, за поддържане на нормативните микроклиматични показатели за топлинен комфорт и осветеност ще са необходими 215 612 kWh/г. по-малко енергия от необходимата за това топлинна и ел.енергия при сегашното състояние на сградата. Екологичния еквивалент на енергийните спестявания е 78 тона редуцирани емисии на СО2. Необходимата инвестиция за внедряването на всички определени и анализирани енергоспестяващи мерки е 238 632 лв. при срок на откупуване 5.0 години и срок на изплащане 6.6 години. В съответствие с чл. 18 на Наредба № РД-16-1058 /29.12.2009 г. за показателите за разход на енергия и енергийните характеристики на сградите принадлежността на сградата към класовете на енергопотребление е както следва: В сегашното си състояние сградата принадлежи към клас на енергопотребление D След изпълнение на предписаните мерки сградата принадлежи към клас на енергопотребление B. Избраната целева група в дългосрочен план ще получи добри условия и среда на обитаване в образователното обслужване предлагано в община Мадан.

Дейности по проекта: Предварителни дейности /преди подаване на проектопредложението/: Изготвено е детайлно обследване за енергийна ефективност на Целодневна детска градина в Начален корпус към СОУ „Отец Паисий”, град Мадан от фирма „РОДОПА ЕКСПЕРТ” ЕООД – град Мадан; Разработен технически проект от фирма „ЛИ КОНСУЛТ” ООД – град София Извършена е Оценка за съответствие за енергийна ефективност и икономия на енергия и топлосъхраняване” на инвестиционен проект от „РОДОПА ЕКСПЕРТ” ЕООД; Разработен е пълен кандидатски комплект на проекта в съответствие с изискванията на ОП ”Регионално развитие от фирма „ИРИДА 03” ООД – град София;

Дейности след подписване на договора за безвъзмездна финансова помощ;

Сключен е договор за извършване на външен одит с Изпълнител: Одиторска и счетоводна компания „АНЕД” ЕООД София;

Сключен е договор за Осъществяване на мерки за информация и публичност на проекта с изпълнител ЗЕА-ПРИНТ ООД гр. Смолян, предмет на който е и днешната пресконференция; Към настоящия момент тече процедура за избор на изпълнител на Строително монтажни работи и внедряване на мерки за енергийна ефективност на обекта на инервенция по проекта.

Фирма „Ли Консулт" ООД – София, която е разработила техническия проект ще извършва авторски надзор по време на строителството на обект Целодневна детска градина в Начален корпус към СОУ „Отец Паисий”, град Мадан.

“Този документ е създаден в рамките на проект „Строителни енергоспестяващи дейности за ЦДГ в Начален корпус към СОУ „Отец Паисий” град Мадан”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от община Мадан и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.”

Вирни се горе