Община Доспат внесе проекти за над 13 милиона лева

 Община Доспат внесе проекти за над 13 милиона лева

Община Доспат е готова за зимния сезон. Имаме избрани изпълнители за зимното опесъчаване и поддържане на пътната мрежа в общината и не очаквам проблеми. Това каза инж.Елин Радев, кмет на община Доспат. „За срок от три години е осигурено зимното поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа на територията на Община Доспат.” Относно довършителните ремонти по тротоарите в общинския център Радев заяви, че те ще продължат напролет: „Довършването на тротоарите в град Доспат ще продължи напролет. Заради предстоящия зимен сезон дейностите са спряни, но повечето от работата е свършена по тях.”

В град Доспат се ремонтират двете сгради на СУ „Д.Благоев” – на ул. „Кап.Петко Войвода” № 2 и 3. В тази връзка кметът на общината даде следната информация: „Ремонтните дейности в изпълнението на проекта по НП „Оптимизация на училищната мрежа” в сградата на ул. „Кап.Петко Войвода” № 3 на СУ „Д.Благоев” приключиха. Учениците ще учат в изцяло нови класни стаи на 3-тия и 4-тия етаж.” В същото време дейностите по цялостното саниране и ремонтиране на другата сграда на училището, тази на ул. „Кап.Петко Войвода” № 2 са през половината от общия им обем. Припомняме, че Правителството отпусна средства в размер на 962 хиляди лева за този мащабен проект.

Кметът на общината съобщи и за реализацията на два проекта по ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда): община Доспат е бенефициент на единия с предмет „Почистване, благоустрояване, изграждане на места за отдих и озеленяване в кв. „Рибарска среща” гр. Доспат”, част от националната кампания „Чиста околна среда – 2016 г.” с наименование „Обичам природата – аз участвам” на ПУДООС и МОСВ” и е на стойност 9 970.00 лева. Другият проект се казва „Обичам природата – и аз участвам” и е на обща стойност 4994 лева. Бенефициент: ОУ”Христо Ботев”- с. Любча.

По проекта на учебното заведение бяха закупени много спортни пособия-топки-футболни, волейболни и баскетболни, волейболна мрежа, баскетболни кошове, футболни врати, мрежа и ракети за тенис на корт. В училищният двор бяха засадени много зелени храсти – декоративни храсти, градински цветя, кипариси, липи. Беше закупена и положена изкуствена трева върху волейболното игрище.

Друг много важен проект, по който работи община Доспат е този за ел.енергията, в изпълнението на който ще се постигне с 30% по-ниска цена на електроенергията за всички общински обекти като например училища, детски градини, кметствата по населени места и др. Договорът е сключен след провеждане на обществена поръчка и е с предмет: „Доставка на нетна активна електрическа енергия ниско напрежение и избор на координатор на балансираща група за нуждите на община Доспат за срок от 12 месеца ”. Очакваме икономии от това в размер на 80 хиляди лева. Предвидено е да се извършва доставка на прогнозно количество от приблизително 53000KWh нетна активна електрическа енергия, която ще се доставя ежемесечно за срока на договора, или 604 000 KWh за 12 месеца.

НЧ „Иван Вазов” – гр.Доспат кандидатства с проект, чрез подкрепата на общината с наименованието: „Реконструкция и оборудване на НЧ „Иван Вазов” – гр.Доспат от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ . Предвидено е извършване на ремонт на покрива, цялостно саниране и оборудване на читалището. Проектът е за близо 400 хил.лева.

Кметът даде информация и относно стартиралата процедура по узаконяване на довеждащия водопровод в с.Късак. През годините общината и населението на с.Късак със собствени средства са изградили водопровод от местността „Абдулево”, който общината пое ангажимент да узакони-да се отразят водохващанията, да се определят санитарни охранителни зони на същите, да се отрази трасето на водопровода в КВС /картите на възстановената собственост/. Допълнително се предвижда да се хванат и каптират още водохващания с цел увеличаване на дебита, тъй като село Късак е на воден режим през определени периоди от годината. Във връзка със санирането на три блока в град Доспат: „Към момента в Община Доспат има подписани три договора между Община Доспат и Сдружения на собствениците на :

1.Блок Д1, ул. „Кап. Петко Войвода” № 1

2.Блок Д3, ул. „Кавалтепе ” № 3

3.Гр. Доспат, ул „Тракия” № 4

От името на Общината е подадено искане за сключване на тристранни договори за целево финансиране между Общината, Областния управител и Българска банка за развитие и за трите Сдружения.

Проектът на постановление на Министерския съвет предвижда съобразно разполагаемия финансов ресурс по националната програма да се финансират приоритетно първо по-големите многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ над 36 самостоятелни обекта, след това тези под 36, строени по индустриален способ самостоятелни обекта и накрая всички останали сгради. В допълнение, в рамките на националната програма се предвижда финансиране през 2016 г. на многофамилни жилищни сгради, които са одобрени по проект BG161PO001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013.”

Темата с проектите завърши с информацията, която инж.Елин Радев даде относно три мащабни проекта за над 13 милиона лева: „Ще завърша изказването си с може би най-важната информация, която жителите на общината трябва да знаят: внесохме проекти за одобрение на обща стойност 13 673 724 лева.

В първия прием за общинските мерки по ПРСР за новия програмен период са подадени 3 заявления за финансова помощ в размер на 13 673 724 лв за подпомагане по подмярка

7.2„Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.:

1.За строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари, и съоръженията и принадлежностите към тях с проект с Вх. №21/07/2/0/00029 „Благоустрояване на уличната мрежа на гр. Доспат, с. Бръщен, с. Црънча, с. Късак, с. Любча и с. Змеица, общ. Доспат” на стойност 1 954 880 лева.

2.С проект „Рехабилитация и реконструкция на общински пътища SML1080 /III-197, Сатовча-Доспат/-Любча, SML1081 /197, Доспат-Борино/-Късак и SML2083 / II – 37 / Барутин – Чавдар /” с Вх. №21/07/2/0/00377 по дейност „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи общински пътища, и съоръженията и принадлежностите към тях” на стойност 5 866 825 лева.

3.По дейност „Изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в агломерации с под 2 000 еквивалент жители в селските райони” е подаден проект с Вх. №21/07/2/0/00407 за „Изграждане на водоснабдителна система и съоръжения на територията на Община Доспат” на стойност 5 852 019 лв.”

„Вестник на община Доспат”

Вирни се горе