Община Девин предвижда цялостна реконструкцията на топлопровода Беденски бани

Община Девин предвижда цялостна реконструкцията на топлопровода Беденски бани

До лятото в Девин ще има топла минерална вода

Основната стъпка към решаването на един проблем, поставян през последните 15 години – реконструкцията на топлопровода от Беденски бани до Девин, вече е направена. Съвсем скоро се очаква да започнат строителните работи в рамките на проект „Рехабилитация и реконструкция на участък от водопровод за термални води „Беденски бани” – град Девин”, финансиран от Оперативна програма на стойност близо 400 000 лева, съобщиха от местната управа. Тази седмица Общината внесе отново проектно предложение за ремонт и на останалия участък от трасето на топлопровода, което да бъде финансирано от ПУДООС. Проектът, който се финансира от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” касае участъка от бензиностанцията на “Настански мост” до каптажа, който се намира в града на минералната вода.

Новият проект, който общинското ръководство се надява да бъде одобрен обхваща останалата част от трасето, дълго над 11 км. , а средствата които са предвидени са стойност над 1 милион 773 хиляди лева. Ремонтът се явява логично продължение на усилията да се завърши изцяло реконструкцията на топлопровода.

“В първите месеци на 2015 година ще работим по проекта по възстановяването на водопровода на известните Беденски бани”, каза кмета на Девин Цветалин Пенков. Той припомни, че в миналото Девин е бил прочут с лековитата си вода, а към настоящия момент трябва да се възстанови това богатство, каза кметът пред радио Девин.

Според Пенков по този начин ще се затвърди мястото на града като предпочитана туристическа дестинация за СПА туризъм. Известно е, че трасето на топлата минерална вода от Беденски бани до Девин е изградено още в периода 1963-1965 година. Основната му цел е да се използва за балнеология. С течение на годините топлопроводът е силно компрометиран, на места с течове и така до град Девин достига много по-малко вода и с по-ниска температура. Този проблем многократно е поставян на вниманието на институциите, като една от основните предпоставки за устойчивото развитие на туризма. Затова Общината отново внася проект, който включва необходимите строително-монтажните работи по отделните трасета и разклонения. Предвижда се самите тръби да се палагат по нова технология, която ще гарантира по-ограничен обем изкопни работи, както и изпълнение в по-къси срокове на строително-монтажните работи. Целта е да се снижат до минимум температурните загуби при транспорта на водата до крайната точка в града и при басейните. От общината се надяват до края на лятото стоително-монтажните работи по части от трасето да бъдат завършени и в града вече да пристига достатъчно топла минерална вода.

Вирни се горе