Община Девин назначи 74 души, 25 домашни помощници и 49 лични асистенти

 Община Девин назначи 74 души, 25 домашни помощници и 49 лични асистенти

Въз основа на подписано двустранно споразумение между Агенция социално подпомагане и Община Девин, за втори път ръководството успя да удължи срока на предоставянето на социалните услуги „Личен асистент“, и „Домашен помощник“. Финансовите средства за обезпечаване на услугите се осигуряват, регламентирано с Постановление на Министерския съвет.

Осигурената заетост на лицата е на 4 часов работен ден, до 31 август 2019г., тъй като от 01 септември 2019г. ще влезе в сила Закона за личната помощ и социалните услуги ще се предоставят съгласно неговите разпоредби. В края на 2017 г. кметът на общината Красимир Даскалов подписа допълнителното споразумение с АСП за удължаване на срока с още една година до 31.12.2018г., а от 14 януари 2019г. е факт второто удължаване с още 8 месеца. Услугите се предоставят в домашна среда на лица с увреждания и лица над 65 г. възраст в невъзможност за самообслужване, на които е извършена оценка по правилата на операция „Независим живот“, финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

След проведени процедури по прием и подбор на кандидатите за потребители и персонал, от 14 януари 2019г. всички 74 лични асистенти, както и домашни помощници, ще продължат да обслужват общо 81 потребители на територията на цялата община. Предоставянето на услугите ще се осъществява, както и до сега, според индивидуалния план на съответния потребител, като е съобразен със здравословното състояние и нуждите му.

Работата на доставчиците и на двата вида социални услуги се състои в поддържане на лична хигиена, помощ при хранене, вземане на лекарства, подкрепа при рехабилитационни и други специализирани услуги; почасови услуги за комунално-битови дейности – пазаруване, хигиена в жилището, съдействие при дребни битови ремонти, приготвяне на храна; почасови услуги в подкрепа на социалното включване – помощ в общуването и при социални контакти.

Вирни се горе