Община Чепеларе участва на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

Община Чепеларе участва на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

Изложението „Културен туризъм“ се проведе за 13 пореден път във Велико Търново от 14 до 17 април 2016 г. Петдесет общини, сред които и Община Чепеларе, посолствата на ЮАР, Индонезия, Виетнам, Унгария, Азербайджан и Франция, Твер (Русия), Бурса (Турция), Таршин (Малта), туроператори и турагенти презентираха на самостоятелни щандове в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм.

Форумът бе официално открит на 14 април от министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Община Велико Търново Даниел Панов. В рамките на изложението се проведе Годишна среща на кметовете на общини в Република България, на която се разискваха проблемите на туризма у нас. Във форума участваха министърът на туризма Николина Ангелкова и деветдесет и пет кмета на общини от страната, както и кметът на Община Чепеларе г-жа Славка Чакърова.

Представени и обсъдени бяха промените в закона за туризма и възможностите за развитието на културния туризъм у нас. Министър Ангелкова насърчи кметовете да рекламират по-мащабно организираните от тях фестивали и културни събития в техните общини и гарантира съдействие и подкрепа. Тя предложи още да бъде създадена обща платформа в сайта на министерството с календар на културните събития в страната. Кметовете имаха възможност да се включат активно в дискусията, да бъдат изслушани и да изложат идеите и вижданията си относно развитието на културния туризъм в своя регион.

На кръгла маса експерти от Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, представители на музеите и общинските администрации разискваха актуални проблеми, свързани с опазването на културното наследство.

На 15 април на конференция с участието на експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на земеделието и храните и Министерството на икономиката бяха обсъдени възможностите за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от оперативните програми в периода 2014-2020г.

Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.

Вирни се горе