Община Чепеларе финализира проект за техническа помощ за изграждане на депо

Община Чепеларе финализира проект за техническа помощ за изграждане на депо

Община Чепеларе финализира изпълнението на проект BG161PO005/08/2.30/01/03 „Техническа помощ за подготовка на инвестиционен проект „Изграждане на съоръжение за компостиране и предварително третиране на отпадъци, закриване и рекултивация на общинско депо в местността „Ракида” в община Чепеларе, област Смолян”,съобщиха от общината. Проектът се финансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013г.” Договорът за безвъзмездна финансова помощ за реализиране на проекта е подписан на 12.01.2009 г., между Управляващия орган на ОП „Околна среда и Община Чепеларе и анексиран на 21.09.2010 г. Договорът е на стойност 181 840 лева, от тях 85 % се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15 % – от националния бюджет. Целта на проекта за техническа помощ е да подпомогне общинска администрация Чепеларе да подготви качествен и пълен инвестиционен проект, с който да кандидатства за финансиране на инфраструктурен проект. След проведена обществена поръчка по реда на ЗОП, на 14.12.2010 г. се сключи договор с фирма „Югстрой” ООД, гр. Златоград, която изпълни следните дейности:

Разработване на предпроектни проучвания, вкл. изготвяне на морфологичен или др. анализи за количеството и вида на генерираните отпадъци, Разработване на прединвестиционно проучване, идеен и работен проект по смисъла на Наредба 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти Подготовка на документация за възлагане на обществена поръчка С изпълнение на посочените дейности, общината вече разполага с качествени и пълни инвестиционни предложения, с които да кандидатства за по-нататъшно финансиране.

През м. юни 2011 г. приключи одитният ангажимент по проекта, извършен от дипломирания експерт-счетоводител и регистриран одитор Красимир Иванов, съгласно договор от 01.06.2011 г. Одиторският доклад удостоверява, че отчетените по проекта разходи са верни, надеждни и обосновани с адекватни разходно-оправдателни документи и са извършени по целесъобразен и законен начин. Предстои изготвяне на последваща оценка за проекта в периода 01.07.2011 – 12.07.2011 г. Целта на последващата оценка е определяне на основните резултати и социално-икономически въздействия от изпълнението на проекта за територията на Община Чепеларе, получаване на заключения и препоръки, които да допринесат за качественото изпълнение на бъдещи проекти, които ще бъдат изпълнявани на територията на Общината. Резултатите от оценката ще бъдат публикувани на интернет страницата на общината. Това бе отчетено на заключителна пресконференция, която се състоя в залата на Община Чепеларе.

Вирни се горе