Обществено обсъждане на проектобюджета на Община Неделино за 2018 година

Обществено обсъждане на проектобюджета на Община Неделино за 2018 година

На 12 януари /петък/, в сградата на общинска администрация, представихае проектобюджета на Община Неделино за 2018 година. Предварително яха изпратени покани и бе информирана обществеността за предстоящата среща, като идеята беше, активно включване на гражданите и участието в местното самоуправление, съобщи кметът на родопската община Боян Кехайов.

За първи път на подобен форум в Неделино се отзоваха много представители на бизнеса, общественици, жители на града и населените места, както и трима общински съветници. “По време на срещата представих бюджетната рамка за 2018 година, целите и задачите за изпълнение през настоящата година, съобщи кметът Боян Кехайов. Акцентирах върху по – важните инфраструктурни обекти, които се надявам да реализираме на територията на общината, а именно: 1.Изграждане на пътя Крайна-Долен; 2.Изграждане на парково пространство пред сградата на бившия пансион; 3.Подмяната на уличното осветление в цялата община; 4.Асфалтиране на общинска пътна мрежа; 5.Реконструкция на част от водопроводната мрежа на Община Неделино; 6.Кандидатстване по европейски и национални програми, и фондове в различни направления; 7.Изграждане на спортни съоръжения в града и в населените места; 8.Търсене на възможности за осигуряване на програми за временна заетост; 9. Пълно съдействие от страна на общината за привличане на инвеститори и откриване на нови работни места; 10. Оказване на съдействие за реализиране на проекта за “Център за спешна медицинска помощ”, разработван от Министерството на здравеопазването; 11.Асфалтиране на 9 – километра от Републиканската пътна мрежа, чрез МРРБ/ АПИ/. Тази година увеличението на общинския бюджет е с 12, 58 процента, в сравнение с миналогодишния, което в цифри е с около 340 000 лв.повече. Успяхме да защитим пред Министерството на финансиите непроменени показателите за капиталовите разходи и средствата за изравнителната субсидия”.

Най – голямо е увеличението в сферата на образованието, постигнато след срещи с Министъра на ведомството, в размер на 17 процента, и за първи път няма да се наложи да се дофинансира сектор Образование в Неделино. Въпреки лошото финансово състояние,

“Община Неделино ще продължи да изпълнява своите социални ангажименти и услуги към гражданите. По време на дискусията бяха поставени въпроси, свързани с инфраструктурата в общината, развитието на спорта, здравните и социални услуги, които, уверявам, ще бъдат взети под внимание, и предложени на предстоящата сесия на общински съвет Неделино, на 29.01.2018 година”, заяви кметът на родопската община.

Вирни се горе