Обсъждаха Общинския план за развитие в Златоград

Обсъждаха Общинския план за развитие в Златоград

Премина последното обсъждане на Общинския план за развитие 2014-2020г. на община Златоград, с което се изготви окончателния вариант на документа. Материалът е продукт на проведени обществени консултации с фокус групи «Местна власт», “Държавни институции”, “Структури на гражданското общество-клубове на пенсионера, читалищни настоятелства, самодейци, неправителствени организации”; “Младежки организации, спортни клубове” и представители на секторите “Образование, здравеопазване, социални дейности и синдикати”. Той се базира на детайлно проучване и анализ на състоянието, тенденциите и ресурсите на общината, както и на оценката за изпълнението на плана за предходния планов период. Разнородни представители на бизнеса, НПО и инициативни граждани взеха участие във финалното обсъждане. В него се включиха и Кмета на общината Мирослав Янчев, както и Председателя на ОбС Григор Джангалов. В изказването си кметът на община акцентира върху важността на ОПР за следващите години. В практически план той вижда и възможност за изграждане на Местна инициативна группа, която отчитайки неуспешните предходни опити, да се развие като форма и възможност за подпомагане на земеделски производители, частни предприемачи и иинициативни граждани.

Модератор на проявата бе Андреана Трифонова. Презентация на извършената дейност и представяне на Общинския план за развитие направи Недялко Славов от Арнед пойнт ЕООД. Той посочи, че «Общинският план за развитие не е изолиран документ, а отговоря по съдържание на задължителните законодателни изисквания и е разработен в съответствие с тях. Определя средносрочните цели и приоритети за развитие на а Община Златоград и в синхрон с националните стратегически документи – Националната стратегия за регионално развитие, Концепцията за пространственно развитие, приоритетите на Програма България 2020, Плана на развитие на Южен Централен район и Областната стратегия за развитие.» Структурата на ОПР Златоград съдържа 10 раздела – анализ на социално-иконочическите показатели и СУОТ анализ- подбробно разгледани на първото обсъждане, проведена през месец април. Важен раздел е «Стратегически аспекти в равитието», който бе обсъден през месец май и определи структурата на стратегическата рамка. Следващите части са логически свързани и включват Индикативна финансова таблица и новия елемент – Системата от индикатори за мониторинг и оценка на общистратегическия план. Индикативната финансова таблица съдържа всички мерки и и проектни предложения, групирани по цели и приоритети, както и финаносвите ресурси за реализирането им. ОПР включва и система за управление и контрол, мерки за консултиране на партньорите, мерки за информация и публичност. Представените бяха и секторните стратегии, като най-обсъждани бяха младежката и политиката за осъществяване на Публично-частно партньорство. Всички документи са публично обявени в официалния сайт на общината.

Очаквано, най-голям интерес по време на обсъждането предизвика индикативната финансова таблица, където бяха направени и основните предложения. Според нея, почти половината от финансовите средства ще бъдат използвани за «Изграждане на модерна техническа инфраструктура и интегрирано и балансирано развитие на населените места» (23,4%) и «Опазване на околната среда и разумно използване на природните потенциали» (25,2%). Общият размер на предвидения финансов ресурс е 301 млн лева за 7- годишния период, от които 52 % се очаква да бъдат с източник Фондове на ЕС, 11 % -от местния бюджет, 17% – с частно финансиране. Обсъждането е в рамките на проект „Ефективна местна политика чрез въвеждане на механизми за мониторинг и контрол и участие на заинтересованите общности”, изпълняван от Община Златоград по ОПАК, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ.

Пламен Чингаров

Вирни се горе