ОбС – Смолян прие предложението на кмета Мелемов за теглене на заем в paзмep нa 10 млн. лв.

ОбС – Смолян прие предложението на кмета Мелемов за теглене на заем в paзмep нa 10 млн. лв.

Община Смолян ще покрие старите задължения, с облигационен заем в размер на 10 млн.лв. На третия опит Общинският съвет подкрепи предложението на кмета Николай Мелемов с 16 гласа „За" и 5 против.

“Взимането на дълг за погасяване на цесии и за изплащане на цедирани вземания е нещо, което аз не мога да направя и да погледна гражданите на Смолян в очите с достойнство”, каза Кирил Асенов – председател на КРОС и заедно с общинските съветници от коалицията напуснаха заседанието.

С тегленето на новия заем, според вносителя на докладната ще се покрият стари задължения и това няма да увеличи съществуващият дълг на общината. Той според общинския съветник от БСП Стефан Събрутев бе определен на над 16 млн.лв., а сегашното управление определи като най-некомпетентно и слабо.

Общата сума на облигационната емисия е за 10 млн. лева, а планираната лихва ще бъде в рамките до 4%. Срокът за погасяването му е предвиден до 12 години, а на лихвите-на всеки 6 месеца. Обезпечението му ще е под формата на залог върху бюджетната сметка на Община Смолян, по която постъпват собствените приходи и Общата изравнителна субсидия. Средствата ще бъдат използвани за рефинсиране на съществуващ дълг, като приоритетите за погасавяне на задължения са съгласно приложена справка на общинските съветници за състоянието на общинския дълг към 30 юни 2016 г. при отчитане на конкретните потребности, сочи в докладната си кметът Мелемов.

Вирни се горе