ОбС Смолян отхвърли искането за теглене на кредит от 10 млн.лв.

ОбС Смолян отхвърли искането за теглене на кредит от 10 млн.лв.

За пореден път общинските съветници в Смолян отхвърлиха искането на кмета на общината за теглене на нов кредит в размер на 10 млн. лв. Предложението за поемане на дългосрочен облигационен заем за покриването на задълженията на Община Смолян не бе прието, след като 14 съветници гласуваха в полза на заема, 6 бяха против, а петима се въздържаха.

Тази точка бе една от най-оспорваните на заседанието на местният парламент, като дебатите по нея продължиха повече от два часа. Според ръководството на общината, заемът е наложителен и с него щели да се покрият стари кредити, в размер на над 200 хил.лв., а постъпващите средства в хазната на общината едва стигали за покриване на разходите и това положение поставяло под въпрос дори и изплащането на заплатите на администрацията. Въпреки това, опозицията бе категорична, че в докладната не е разписано точно и ясно, къде и как ще бъдат разпределени тези 10 мил.лв. и настояха да бъде сторено. На това мнение бе и един от съветниците на управляващите, което се оказа и решаващо в случая, предаде Дарик.

Общинските съветници обаче стартираха процедура по финансовото оздравяване на Община Смолян, каквото бе препоръчано от финансовото министерство. Екипът на кмета Николай Мелемов ще трябва да изготви подробен план с ясни финансови разчети, който да бъде предложен на общинските съветници за приемане.

Вирни се горе