ОбС-Смолян даде съгласие детски градини и училища в общината да бъдат включени в списъците на средищни и защитени заведения

ОбС-Смолян даде съгласие детски градини и училища в общината да бъдат включени в списъците на средищни и защитени заведения

Общински съвет – Смолян даде съгласие детски градини и училища в общината да бъдат включени в списъците на средищни и защитени заведения.

Четири детски градини и пет училища в община Смолян ще бъдат включени в Списъка на защитените за учебната 2018 / 2019 година.

ДГ „Дъга” – с. Смилян, ДГ „Русалка” – с. Търън, ДГ „Изворче” – с. Момчиловци и ДГ „Детелина” – с. Широка лъка, както и ОУ „Никола Вапцаров” – Широка лъка, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смилян, ОУ „Стою Шишков” – Търън, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Момчиловци и ОУ „Кирил и Методий” в Арда ще бъдат включени в Списъка със защитените детски градини и защитени училища за учебната 2018 / 2019 година.

Защитените детски градини и училища получават ежегодно допълнително финансиране чрез бюджетите на първостепенните разпоредители на бюджет. Списъкът със защитените детски градини и училища се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на Общински съвет. Предложенията се внасят в Министерството на образованието и науката в срок до 10 септември.

Мотивите за това решение са:

Детската градина и училището в село Смилян са посещавани от децата и учениците от Смилян, Липец, Сивино, Букаците, Кошница. Очакваният брой деца в детската градина през новата учебна година е общо 75, от които 29 в задължителна предучилищна възраст . В училището ще се обучават 124 деца от 1 до 7 клас, разпределени в седем паралелки.

Детската градина и училището в село Търън се посещават от деца и ученици от селата Търън, Требище, Селище, Еленска, Река, Подвис, Градът. В детската градина през учебната 2018/ 2019 ще ходят общо 37 малчугани, от които 19 в задължителна предучилищна група, а в училището учениците ще са 83-ма от 1 до 7 клас.

Детската градина и училището в Момчиловци се посещават от деца от селата Момчиловци, Кутела, Виево, Соколовци, Славейно, Петково. През новата учебна година децата са общо 38, като от тях 18 в задължителна предучилищна възраст. Учениците ще бъдат 62-ма от 1 до 7 клас.

Детската градина в Широка лъка ще се посещава от общо 10 деца, половината, от които в предучилищна възрат. Училището в родопското село е със статут на асоциирано към Глобалната училищна мрежа на ЮНЕСКО. В него през 2018 / 2019 година ще се обучават 29 ученици от 1 до 7 клас от селата Широка лъка и Стойките.

Училището в село Арда е с богата 148 годишна история. В него се обучават деца от селата Арда, Могилица, Исьовица, Горна Арда. За новата учебна година в него са записани 14 ученици от 1 до 7 клас, обхванати в четири маломерни паралелки. 8 от учениците са от населените места в района на Арда.

Ако някои от тези училища или детски градини бъдат закрити, то децата ще трябва да пътуват до най-близкото учебно или детско заведение, като част от тях ще трябва да изминават повече от 20 км.

Вирни се горе