ОбС-Чепеларе прие протестна декларация против предложение за закриване на Районния съд

ОбС-Чепеларе прие протестна декларация против предложение за закриване на Районния съд

На извънредна сесия Общински съвет – Чепеларе, след като изслуша общинските съветници и след разисквания на основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, прие текста на Протестна декларация против предложение за промяна на границите и закриване на районен съд – Чепеларе.

На сесията присъстваха 13 представители на местния парламент, като 12 от тях се обявиха против закриването на съда в Чепеларе.

Припомняме,че предложението за реформата бе изготвено от председателя на Окръжния съд – Любен Хаджииванов. То предвижда районният съд в Чепеларе да стане офис на Смолянската магистратура и вече внесено във Висшия съдебен съвет.

Кметът на Чепеларе Тодор Бозуков определи мярката като недалновидна. Той припомня, че Районния съд в Чепеларе е най- старият в региона. Той е създаден през 1879-та година. Сградата е нова и модерна, а институцията е заслужила признание като в средите на юристите, така и сред хората.

Населението на родопския град реагира бурно срещу предложението. Според хората това ще доведе само до излишни разходи с пътуване дори за свидетелство за съдимост за постъпване на работа.

Вече стартира подписка в защита на най-старата в региона правораздавателна институция.

Закриването на съда неминуемо ще доведе и до закриването на прокуратурата там.

Вирни се горе