Областният управител се преклони пред паметта и героизма на борците за свобода

Областният управител се преклони пред паметта и героизма на борците за свобода

Областният управител Недялко Славов отбеляза значението на Освобождението, ролята на този период от нашата история за последващите важни събития – Съединението, Независимостта и Освобождението на Родопите. „ 141 години свобода означават много! Но ако се чувстваме свободни, трябва да наричаме с истинското название периода преди 3-ти март 1878 г. , и може би това най-точно е направил Иван Вазов, наричайки го „под игото“. Ако се чувстваме свободни, не трябва да се сдържаме да благодарим на освободителите ни – хилядите български, но и руски воини, и да признаем, че Освобождението ни е акт без прецедент в световната история! Ако се чувстваме свободно, трябва да се преклоним пред паметта и на будителите и просветителите, които запалиха искрата на нашето просветление!“, каза Славов в празничното си слово.

По традиция честванията в Смолян, посветени на Освобождението на България, се проведоха в кв. Устово. Тържествата започнаха сутринта с Божествена литургия и Благоденствен молебен за освободителите ни, отслужени от Негово Високо Преподобие Архимандрит Висарион в храм „Св.Никола“. След което с празнично шествие, предвождано от “Родопски хайдути”, присъстващите се отправиха към площад “Възраждане”, където се проведе почетен караул, поклонение и поднасяне на цветя и венци пред Паметника на борците за свобода и Паметника на ген. Пьотр Черевин.

Тържествата уважиха областният управител Недялко Славов, заместник-областният управител Владимир Гърбелов, народните представители д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, кметът на община Смолян Николай Мелемов, командирът на 101-ви Алпийски полк полк.Димитър Кацаров, Архимандрит Висарион – Архиерейски наместник в Смолянска духовна околия, много жители и гости на областния град, представители на институциите, ученици и Представителна рота от 101-ви Алпийски полк.

Вирни се горе