Областният щаб взе решения за временно прекратяване на плановия прием и плановите операции в болниците

Областният щаб взе решения за временно прекратяване на плановия прием и плановите операции в болниците

Смолян затяга мерките заради рекорден пик на COVID-19

Областният щаб взе решения за временно прекратяване на плановия прием и плановите операции в болниците и удължаване на обучението в он-лайн среда

„От Областния щаб взехме решения на 01 и 02 април учениците от първи до дванадесети клас на територията на област Смолян да продължат да се обучават в електронна среда, а на 06 и 07 април учениците от дванадесети клас да продължат да се обучават в он-лайн среда. Във всички лечебни заведения, четирите многопрофилни болници на територията на област Смолян, се прекратява плановият прием и плановите операции до второ нареждане. Областният щаб ще изпрати писмо до сдружението на общопрактикуващите лекари в региона да спазват ангажиментите си, съгласно нормативната база.“, изпълняващият длъжността областен управител Андриян Петров съобщи решенията, взети от Областния щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян днес. Той поясни, че до тези решения членовете на щаба са стигнали на база на епидемичната обстановка в региона и до края на днешния ден те ще бъдат официализирани със заповед на директора на РЗИ-Смолян.

За периода 22-28 март 2021 година 14-дневната заболяемост в област Смолян достига 713,8 на 100 хиляди, при 717,72 за страната, като се бележи седмичен ръст от 11,8 %, при 2,8 % за страната. Показателят 14-дневна смъртност отчита 32,8 на 100 хиляди, при 20,37 за страната.

Новите потвърдени случаи през изминалата седмица са 388 лица, като се наблюдава дифузно разпространение на заболяемостта и най-голям брой новооткрити в общините Златоград, Смолян, Мадан и Девин. Запазва се тенденцията преобладаващият брой от новодиагностицираните да е на възраст над 50 години (72,7 %), но се наблюдава и съществено нарастване на броя заболели сред деца и млади хора.

За периода са потвърдени 8 нови случая за медицински персонал – двама лекари, две мед.сестри, двама санитари, един фелдшер и един друг медицински персонал. Потвърдените случаи в областта на образованието са 21 – 10 от педагогически персонал, 2-ма непедагогически персонал, 6-ма ученици и 3 деца от ДГ. Потвърдените случаи в сферата на социални услуги са 47 – седем от персонала и 40 потребители.

Излекуваните лица през изминалата седмица са 197. Починалите с основно или съпътстващо заболяване Covid-19 са 18 лица, със средна възраст 71,7 години, от които 6 са били на интензивно лечение, всички със съпътстващи заболявания. Общият брой на хоспитализираните в област Смолян лица с COVID към 28.03.2021г. е 198. Към 00:00 часа на 29.03.2021 г. общият брой диагностицирани е 3597 лица , от които: излекувани – 2470; починали – 275; активни (в процес на лечение и изолация) – 854 ( 656 домашно лечение, 198 хоспитализирани). Лица под карантина – 439, от които 373 контактни на положителен и 66 пристигнали от рискови зони.

За последното денонощие в областта от COVID-19 са излекувани 72 лица и дехоспитализирани 35 пациенти. Новите регистрирани случаи са осемдесет и пет, на възраст от 20 до 88 г. Двадесет и седем са новохоспитализираните. Четирима пациенти на възраст от 70 до 75 години са починали през вчерашния ден. „За съжаление, трябва да съобщя, че през тази седмица регистрираме най-лошите показатели, характеризиращи епидемичния процес на територията на област Смолян от началото на пандемията до сега.“, коментира данните директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.

Тази седмица регистрирахме и най-голям брой новорегистрирани за един ден, на 23 март – 92-ма. На седмична база също регистрираме най-висок брой позитивни – 388, при най-висок брой през втората вълна (есента на 2020 година) – 167 за седмица. Броят на новохоспитализираните за тази седмица също е най-висок досега – 100. Има сериозен натиск върху болничните лечебни заведения.“, допълни д-р Кубатева, обръщайки внимание, че броят на леглата за пациенти с COVID в лечебните заведения на територията на областта е увеличен и към вчерашна дата, 29 март, е 210, от които 10 са за интензивна терапия. Към момента заетостта на тези легла достига до 90-95%. Д-р Кубатева сподели опасенията си, че поне още две седмици ще има висок брой новорегистрирани случаи.

Директорът на РЗИ-Смолян допълни, че всички желаещи да се ваксинират, независимо в коя фаза от ваксинационния план попадат, могат да го направят във ваксинационния кабинет на инспекцията. „Отново напомняме на гражданите, изявили желание за ваксинация чрез електронния портал https://www.his.bg/bg/reservation, да осъществят връзка със специализираните имунизационни кабинети, за които са се записали. През настоящата седмица ваксинации могат да се направят с препарата на „АстраЗенека“, поради липса на други ваксини.“

На 29.03.2021г. в област Смолян са извършени 65 ваксинации. Общият брой ваксинации до момента е 5813, като при 948 лица ваксинационният процес е завършен.

„В МБАЛ-Смолян от днешния ден, със заповед, 50% от легловия фонд е за лечение на пациенти с COVID. Спираме плановия прием, тъй като неврология, урология, очно и ушно отделения са включени в ковид-зоните, а за спешните пациенти от тази патология сме осигурили места за лечение извън ковид-зоните. Почти целият персонал от лекари и медицински специалисти участват в лечението на ковид-пациенти.“, съобщи изпълняващият длъжността директор на болницата и началник на ендокринологично отделение д-р Емилия Апостолова. „Областната болница от днес разполага с 6 ковид-зони, в които са подсигурени 140 легла, от които 130 за неусложнени случаи. Десет легла имаме в интензивно отделение, от които в момента девет са заети. Добрата новина е, че през последните седмици по-голямата част от пациентите в ОАИЛ не стигат до интубация, а само до кислородна маска, което дава значително по-големи шансове за излекуване. Към момента нямаме заразен персонал, болницата разполага с легла и е осигурена с медикаменти, получихме и два нови кислородни концентратори от Министерството на здравеопазването.“

„Нашето впечатление е, че голяма част от хората късно идват при нас.“, обърна внимание д-р Апостолова и призова гражданите да не се самолекуват, да търсят помощ от общопрактикуващия лекар, който да ги насочи към съответната структура. Тя каза също, че ще бъде разпореден триаж в спешното отделение – пациенти, които не са спешни по медицинския стандарт, трябва да бъдат пренасочвани за преглед на втория етаж в неотложния кабинет, който работи от 20 часа до 08 часа и в събота и неделя по цял ден. През работните дни, за неспешните случаи, от 08 сутринта до 20 часа вечерта, пациентите трябва да се обръщат за медицинска помощ към личните лекари.

„Нашият ваксинационен кабинет за зелен коридор също работи, всеки работен ден от 9 до 13 часа в момента в кабинет №4, тъй като навън е все още студено.“, допълни д-р Апостолова.

Никола Запрянов – началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО-Смолян, съобщи, че всички ученици в областта към момента се обучават в електронна среда.

Директорът на ОД МВР Смолян – ст. комисар Николай Димов съобщи, че през изминалата седмица служителите на дирекцията са установили 11 случая на неспазване на карантина, за които са изготвени преписки и са докладвани на компетентните органи. Органите на реда са оказали съдействие на РЗИ-Смолян при 143 проверки.

В заключение, членовете на Областния щаб призоваха всеки, които има желание и възможност да спомогне в борбата с пандемията, да се включи като доброволец в лечебните заведения и да дари хранителни продукти за инициативата, чрез която от няколко месеца ученици от Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство приготвят „топъл обяд“ за медиците на първа линия в областната болница.

Вирни се горе