Областният на Одрин Хасан Дуруер: Смолян и Одрин имат голям потенциал за развитие на сътрудничеството

 Областният на Одрин Хасан Дуруер: Смолян и Одрин имат голям потенциал за развитие на сътрудничеството

Кметът на Смолян Николай Мелемов прие днес в общината делегация от турския град Одрин, водена от областния им управител Хасан Дуруер. Гостът определи визитата като опознавателна. Тук съм, за да дадем тласък на развитието на туризма, културния обмен, социалните и икономическите връзки. Смолян и Одрин имат голям потенциал за развитие на сътрудничеството, подчерта Дуруер,съобщиха от пресцентъра на общината.

Пред гостите Мелемов заяви, че е в интерес и на двата града добрите отношения помежду им да се развиват практически и икономически, както и в областта на спорта и културата. Градоначалникът е убеден, че трябва да се облекчи визовия режим за турските граждани посещаващи България. Той ще постави този въпрос отново на дневен ред при посещението в Смолян на външния ни министър Николай Младенов на 3 декември т.г.

Беше договорено да се организира съвместна изложба, която да представи забележителностите, бита и историята на Смолян и Одрин. Хасан Дуруер посочи, че от тяхна страна всичко е готово за побратимяването на двата града. Мелемов отговори, че първата стъпка и при нас е направена. Има решение на Общинския съвет и е въпрос на време това да се случи, защото Смолян винаги е имал желание за сътрудничество с Одрин. Градът ни е побратимен с още две турски общини Ялова и Пендик.

В делегацията , от 22-ма души, бяха включени представител от Външно министерство, Генералният консул на Турция в Пловдив, председателите на Търговската и Промишлената борса, журналисти от пет медии, представители от местното ръководство на Одрин и др. Те изразиха мнение, че са впечатлени от красотата на Смолян и пожелаха да разгледат културните и историческите забележителности в региона.

В разговорите участваха и председателят на Общинския съвет Филип Топов и секретарят на Общината Замфир Копчев.

В края на срещата Хасан Дуруер подари на Николай Мелемов символи на града. Кметът на Смолян върна жеста като дари гостите с рекламни материали, които разкриват историята, бита и забележителностите на Смолян.

Вирни се горе