Областната управа и полицията в Смолян с автошествие за Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП

Областната управа и полицията в Смолян с автошествие за Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП

Областната управа и полицията в Смолян организират беседа с ученици и автошествие във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП

На 17 ноември 2013 г. предстои да бъде отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия (ПТП). Това е ден, в който граждани, организации и различни институции обединяват своите усилия и призовават всички да бъдат по-разумни и внимателни като участници в движението по пътищата, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

По този повод, на 15.11.2013 г. от 9.30 часа, областният управител инж. Димитър Кръстанов съвместно с директора на ОД на МВР – Смолян гл. инспектор Евгений Василев, организират разговор-беседа с ученици от 9, 10, 11 и12 клас в ПГТТ „Христо Ботев”, които се обучават за водачи на МПС. На срещата инж. Кръстанов и директорът на полицията в Смолян ще акцентират върху сигурността на движението по пътищата, върху отговорността на всеки един от нас като участник в пътното движение. В 10.00 часа от сградата на професионалната гимназия ще тръгне организирано автошествие с участие на правоспособни ученици от ПГТТ “Христо Ботев” и техни учители, представители на Съюза на българските автомобилисти, Регионална здравна инспекция и автомобилни инструктори. Целта на тези мероприятия е всички ние да се замислим за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата, да се замислим за нашето собсвтено поведение на пътя. Автоществието в памет на жертвите на ПТП ще прекоси града и ще се спре на околовръстното шосе, където се намира лобното място на младеж, загинал при пътно произшествие. Пред паметната плоча на загиналия ще бъдат положени цветя.

От ОД на МВР съобщават, че през последните три години (2010 -2012 г.) в Смолянска област 12 души са загинали, а 290 са ранени (от тях 71 тежко ранени и 219 леко ранени) при 221 тежки пътнотранспортни произшествия. От тях деца и младежи до 24 годишна възраст – 3 убити и 98 ранени. От началото на 2013 г. до настоящия момент в нашата област са станали 75 тежки ПТП, при които са убити петима и са ранени 101 души (28 тежко ранени и 73 леко ранени). От тях деца и младежи до 24 годишна възраст – 1 убит и 48 ранени.

Областният управител инж. Димитър Кръстанов и директорът на ОД на МВР- Смолян гл. инспектор Евгений Василев апелират за повече отгворност, добронамереност, дисциплина и  толерантност на пътя. Съвкупността от тях би осигурила една по-здравословна и  безопасна среда на пътното движение и би довела до намаляване на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Вирни се горе