Обходният път на Смолян се строи ударно, направиха инспекция от АПИ

 Обходният път на Смолян се строи ударно, направиха инспекция от АПИ

Смолян ще има една модерна пътна комуникация от „Бункера” в кв.Райково до митницата с мостове, кръгови кръстовища и тунел, което от 35 години не се е случвало”, коментира кметът Мелемов на обекта

Ударно върви изграждането на обект „Глава пътна комуникация” Смолян, най-важния и значим проект на община Смолян в сферата на строителството за тази година. На инспекция, за да се запознаят как се извършват строително-ремонтните дейности на обекта бяха инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ, кметът Николай Мелемов, заместничката му инж.Мариана Цекова, от Областно пътно управление, фирмата изпълнител и всички заинтересовани страни. „Общината положи огромни усилия, за да изпълни ангажимента по договора си с отчуждаването на имоти. Справихме се и този път. До края на годината обходния път ще е факт. Смолян ще има една модерна пътна комуникация от „Бункера” в кв.Райково до митницата с мостове, кръгови кръстовища и тунел, което от 35 години не се е случвало”, коментира кметът Мелемов на обекта. Обходът на Смолян се изгражда с 30 млн.лв. Главна пътна комуникация-Смолян или т.нар. „товарна магистрала" е започната да се изгражда през далечната 1979 г. До 1990-та са изградени участъка от Карлък-Смолян до Бункера в кв.Райково, както и около 3 км от разклона за с. Смилян в посока към кв."Устово". През 2000 г. е изготвен нов проект, но дейностите спират. Процедурата по рестартиране започна през ноември м.г. с писмо на областния управител Недялко Славов до Управителния съвет на АПИ с аргумента, че отварянето на ГКПП „Елидже“ автоматично ще доведе до значително увеличаване на трафика на МПС през региона и без цялостно решение на транзитно преминаване през областния град ще се създаде сериозно напрежение. Довършването на „товарната магистрала” на областния град е включена в лот 14 за рехабилитация на път II-86 Асеновград – Смолян.

Околовръстният път е разделен на четири етапа. Първият от тях е цялостен ремонт на пътния тунел заедно с предпортални пространства, електрозахранване, осветление и вентилация. Вторият е рехабилитация на близо един километър четирилентов път. Третият – ново строителство на половин километър път, свързващ с второкласното трасе от Асеновград – Смолян в кв. Устово, а четвъртият – ново строителство на близо 2 километра главна пътна комуникация между кв. Райково и тунела, включително и кръгово кръстовище на второкласния път в Устово.

Вирни се горе