Нови туристически атракции ще правят в Златоград по проект

 Нови туристически атракции ще правят в Златоград по проект

Община Златоград представи проект за „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура”. Общата му стойност възлиза на около 1,5 млн.лв. Като мотиви за кандидатстване се посочва динамичното развитие на Златоград като туристическа дестинация и необходимостта от обновяване на общинските обекти,съобщи за новините на Smolyannews.com председателят на ОбС Златоград Пламен Чингаров. Чрез проекта ще се извърши реконструкция и реставрация на три паметника на културата с местно значение в Община Златоград:

  • Обект № 1 – Водеща атракция: Реставрация и консервация на Взаимно училище (Музейна сбирка на просветното дело в Средните Родопи – сумата е 391 хил.лв.

  • Обект № 2 – Разработване на Чалъкова къща в туристическа атракция: „Представяне на българския бит и култура от втората половина на 19- ти век с демонстрации и обучение” чрез цялостна реставрация, консервация и експониране, въвеждане на техники за интерпретация и анимация, сумата е 389 хил лв.

  • Обект № 3 – Реставрация и консервация на недвижим паметник на културата –Пачилова къща, приютила Музейната сбирка на съобщенията – сумата е 316 х.лв.

Заедно с тези дейности е предвидена дребномащабна туристическа инфраструктура – декоративни спирки, указателни и информационни табели, информационна видеостена, декоративно украсяване и оформане на площадките за сметосъбиране. Предвидени са и съпътстващи дейности като различни програми за интерпретация и анимация на новите туристически атракции, популяризиране на събития и прояви в района на атракциите. За дейностите по проекта общината има и собствено участие в размер до 75 хил.лв. Общински съвет Златоград даде подкрепа за кандидатстване по проекта, като и изрази няколко препоръки. Да се акцентира върху инфраструктурните дейности, защото само 1 млн лв ще се разходват за реставрационни дейности, а около 0,5 млн лв са предназначени за допълващи „меки”, нестроителни мерки. Не бе дадено разумно обяснение от администрацията, (освен общата стойност и напредналите срокове) за причината за отпадане на най-атрактивните елементи от първоначалния проект – покритият пешеходен мост в Стария град, Реконструкция на Старото училище, озеленяване и спортни площадки. А именно с тях беше варианта, представен пред Консултативния съвет по туризъм. Критики бяха отправени и за високите разходи за някои външни услуги. Макар че има съответни отдели в общинската администрация, се предвижда плащане на външни фирми за попълване на апликационна форма – 10 хил.лв, за попълване на документи за тръжна процедура – 15 хил.лв, за изготвяне на финансов анализ – 15 хил.лв, за количествено-стойностни сметки – 15 хил лв, за идейни и технически проекти – 22 хил лв, за строителен и авторски надзор – 35 хил.лв, за публичност– 6 хил лв, за рекламни дейности – 60 хил лв и др. Възнагражденията на членовете на екипа е 24 хил лв. За обучение на две лица екскурзовод и аниматори по проекта са заложени 10 хил.лв, въпреки че по Програма „Развитие” вече се обучиха 10 екскурзоводи. Според съветниците има раздуване на сметките както за реконструкция, така и за външните услуги. А за тях трябва и собствено участие, което за 2011 г е неосигурено.

Вирни се горе