Нови закони подготвят от Националното сдружение на общините

Нови закони подготвят от Националното сдружение на общините

Три нови закона, свързани с местната власт, подготвя през 2010г. Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/,съобщи Дарик. Това заяви председателят на сдружението Дора Янкова по време на общото събрание на НСОРБ, което се проведе в Пловдив.

Необходимо е да бъдат изготвени и приети нови Закон за местните данъци и такси, Закон за местните финанси и Закон за местното самоуправление, обясни Дора Янкова. Целта е да се гарантира ефективната работа по децентрализацията. Според Дора Янкова е необходимо приемането на “реалистична и конкретна” Програма за децентрализация за периода до 2013 г.

Ефективното усвояване на средства от европейските фондове е основното предизвикателство пред общините, каза още Дора Янкова. По думите й, така ще бъдат преодолени част от последиците от икономическата криза.

Постигната е договореност с управлящите да бъдат облекчени режимите за промяна в предназначението на земята и по отчуждителните процедури на терени, необходими за изграждане на обекти със средства по европейски фондове, допълни председателят на НСОРБ.

Вирни се горе