Нови седем нападения на мечки в Смолянско преди зимния сън

Нови седем нападения на мечки в Смолянско преди зимния сън

Нови седем нападения от мечки над селскостопанско имущество и домашни животни, има регистрирани през последния месец в Смолянско от Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ). Сигнали за мечи набези са постъпили от животновъди от смолянското село Сивино, курорта Пампорово, от селата Дебеляново, Вълчан дол, Сливка и Давидково, всичките от община Баните, както и от село Михалково, община Девин, предаде Дарик.

Всички сигнали са били проверени от “Групата за бързо реагиране” към РИОСВ-Смолян, като експертите са потвърдили, че става въпрос за мечи нападения, при които са убити домашни животни. Собствениците им ще бъдат компенсирани. Специалисти предполагат, че това са последните набези на защитените от закона диви животни, тъй като вече трябва да са заспали.

От началото на годината, сигналите за нападение на мечки в Смолянско са 58, като при 56 от тях е доказано, че става въпрос за посегателство на дивите зверове над домашни животни. При нападенията са убити и пострадали десетки овце, крави, коне, кучета, както и пчелини.

Вирни се горе