Нови 14 нападения на мечки в Смолянско за месец

Нови 14 нападения на мечки в Смолянско за месец

Нови 14 нападения на мечки над селскостопанско имущество и домашни животни има регистрирани само за месец от Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ).

Най-много сигнали през септември за нападения са подадени от района на Девин. Три пъти кафява мечка е нападала животни в района на село Чуреково, два в Триград и едно в Девин. Регистрирани щети от мечки има в смолянските села Могилица и Кремене, Кожари и Буйново, община Борино, както в Чепеларе и близкото село Орехово. Щета е регистрирана и в маданското село Боровина, предаде Дарик.

При нападенията са пострадали коне, овце и други животни. Има и един подаден сигнал и от Неделино, но при него комисията не е могла с категоричност да потвърди, че нападението е от кафява мечка. През август регистрираните нападения са 15.

Заради зачестилите щети от мечки в Смолянско, Министерство на земеделието, храните и горите издаде разрешителни за обстрел на мечки в три държавни горски стопанства. До момента са убити две мечки, едната е в района на Държавните горски стопанства в Славейно и Борино.

Вирни се горе